czwartek, 15 września 2016

Panzanella




Panzanella to toskańska sałatka z grzankami.
Jeśli masz ochotę przenieść się na chwilę do cudownej Toskanii użyj tego przepisu :)
Chrupiące grzanki nasiąkają słodkim sokiem pomidorowym.... Czujesz smak oliwy...
Oryginalnie jej głównym składnikiem była cebula lecz w ciągu zeszłego wieku zaczęto przygotowywać ją z pomidorów.
Mam to szczęście, że z wakacji została mi ostatnia butelka toskańskiej oliwy z oliwek.
Niestety ostatnia więc chyba niedługo znów trzeba będzie pojechać na wakacje ;)

Składniki:
7 pomidorów - najdojrzalszych i najsłodszych
2 kromki chleba
oliwa z oliwek
ocet winny
sól, pieprz
bazylia, tymianek
kilka oliwek (opcjonalnie)
1/2 bardzo drobno posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek nasól.
Pomidorki pokrój. Podsmaż pokrojonych chleb na oliwie.
Wymieszaj razem wszystkie składniki, dodaj oliwę i kilka kropel octu.
 Jeśli wolisz chrupiące grzanki jedz od razu, jeśli bardziej nasiąknięte za kilka godzin.
Smacznego :)
    Pora na pomidora!

1 komentarz: