środa, 18 maja 2016

Kuchnia włoska

Podczas mojej podróży po Italii poznałam wiele cudownych przepisów.
Najlepiej poznałam kuchnię południową - sycylijską.
Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, każdy region, czasem nawet każda wioska, ma swój specyficzny sposób przygotowywania potraw.
Włosi jedzą dużo oliwy, ziół, serów, ryżu, warzyw ( na Sycylii kochają bakłażany) i owoców.
Można więc śmiało powiedzieć, że jest to raj dla wegetarian :)
Składniki najlepiej smakują oczywiście we Włoszech, gdy są świeże.
Krzewy rozmarynu, mozzarella, słodziudkie pomidory i pomarańcze!
Dlatego bardzo polecam wszystkim kulinarne podróże.
Wszędzie można zjeść coś ciekawego i nowego.
Wiele potraw przygotowuje się w piecu palonym drewnem.
Daje to niesamowity aromat!

Włoskie śniadanie zwykle składa się z kawy oraz biscotti, włoskich ciasteczek lub słodkiego rogalika.
Dla turystów robi się np. frittatę z papryką, podaje się ricottę, pomidory i chleb.
Włoski lunch, obecnie główny posiłek dnia składa się z czterech potraw.
Na pierwsze danie podaje się Antipasto, czyli talerz pełen przystawek.
Może to być: ricotta, pomidorki z pesto; duszony bób z koprem włoskim i oliwą; karczochy z czosnkiem i semoliną; przeróżne sery; słodka marmolada z pomidorów do serów; caponata czyli potrawka z bakłażana; pepperonata czyli pieczone papryki w zalewie; sałatka z pieczonego bakłażana; kotleciki z cukinii, semoliny i jajka; oliwki; duszone fasolki szparagowe; podsmażane cukinie; roladki z bakłażana zapiekane z serem; ciasteczka z oliwą i melisą...
Do przystawek podaje się chleb, podprażony na patelni, polany oliwą, posypany solą i tymiankiem.
Obok podaje się wszelakiej maści zupy np; dyniową, cukiniowo - ziemniaczną, krem z bobu lub marchewki. Zupy skrapia się oliwą, przyozdabia miętą, czasem podaje z grzaneczkami podsmażonymi na oliwie z szałwią i solą.
Drugie danie to zwykle makaron lub risotto.
Risotto przygotowuje się inaczej niż w innych krajach. Ryż po włosku jest w kremowym ryżowym sosie.
Przykładowe risotto: z karczochami, z truskawkami, z groszkiem.
Używa się ryżu do risotto, bardziej okrągłego niż długo ziarnisty.
Makarony, które we Włoszech są o wiele lepszej jakości podaje się w sosie.
Do sosu używa się pysznych włoskich passat oraz ziół.
Trzecie danie jest nie wegetariańskie, więc nie będę o tym pisać.
Czwarte danie to deser.
Sycylia słynie z deserów.
Zwykle podaje się Piatto di Frutta, czyli talerz sezonowych owoców.
Truskawki, melony, pomarańcze, kiwi, kaki, arbuz, brzoskwinie...
Można skropić je dodatkowo sokiem owocowym.
Często owocom towarzyszą słynne włoskie lody i sorbety.
Czasem różne desery np. krem mleczno pomarańczowy, zagęszony karob, pudding z dyni, chałwa z semoliny.
Oczywiście do posiłku pije się miejscowe wino oraz grappę.

Jeśli macie jakieś pytania lub chcecie bliżej poznać jakiś przepis śmiało piszcie :)


Antipasto


Przepiękny sycylijski krajobraz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz