środa, 9 lipca 2014

Placuszki kefirowe z jagodami



Są słodkie i pachną świeżymi owocami. Doskonałe na lekki letni obiad lub podwieczorek.
A najbardziej smakują do "Gry o tron"!
Przepis jest prosty, a placki zawsze się udają  :)
Polecam do sprawdzenia

Składniki na około 12 placków:
1,5 szklanki maki
1 szklanka kefiru, jogurtu greckiego lub zsiadłego mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka roztopionego miodu
2 łyżki oleju
1 lub 3/4 szklanki jagód
(lub innych owoców sezonowych)

Wykonanie:
Wsypać wszystkie, poza jagodami składniki do miski. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody, lekko wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu lub z tłuszczem na zwykłej (obie wersje są pycha pych). Kłaść po 2 łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię, odwrócić gdy się ze złocą, nie przypalić! Podawać na ciepło z jogurtem, dżemem lub sosem jagodowym, miodem, cukrem pudrem, jagodami i z czym chcecie :)


Słodkie jagodowe lato

2 komentarze:

  1. muszę takie zrobić, pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placuszki :) Mogłabym je jeść o każdej porze dnia :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń