czwartek, 17 lipca 2014

Arabskie pierożki nadziewane hummusem z potrawką z kuskusu




Intrygują mnie przepisy z każdego zakątka świata :)
Parę miesięcy temu postanowiłam wypróbować ten przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=h1m6RNIJVMM
Co prawda trochę go zmodyfikowałam ponieważ nadzienie serowe zastąpiłam hummusem, ale myślę, że w obu wersjach jest pyszne!
Pierożki wychodzą cudowne! Bardzo chrupiące i obłędnie pachnące!
Bardzo podoba mi się pomysł na ciasto jogurtowo drożdżowe :)
Cudo!
Do tego zrobiłam potrawkę z duszonych warzyw i kuskus oraz sos miętowo imbirowy.

Składniki:
(na około 10-12 dużych pierożków)

2 szklanki mąki
1/2 szklanka jogurtu
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży
1 jajko

+sezam do posypania
+oliwa
+hummus
(ugotowana zmiksowana ciecierzyca z prażonym sezamem,
oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, natką i odrobinką wody)

Na sos miętowy:

3/4 szklanki jogurtu
kilka listków mięty
1 cm kawałek imbiru
kminek, sól, pieprz

Na marokańską potrawkę warzywną:

1 szklanka kuskusu

1 mała cebula
1/3 cukinii
2 garści bobu
4 daktyle
2 marchewki
odrobina kapusty 
1 pomidor
kiełki ciecierzycy (nadają orzechowy smak)
lub gotowana ciecierzyca
natka pietruszki, tymianek, sól, chilli, papryka słodka, szafran lub kurkuma

Przygotowanie:

Pierożki:
Do miski nasypać mąkę. Zrobić kopczyk na środku, wkruszyć do niego drożdże i cukier, zalać małą ilością ciepłego mleka. Zostawić na 10 minut. Po tym czasie dodać inne składniki, wymieszać delikatnie widelcem, wyrobić na stolnicy. Pozostawić w misce przykrytej wilgotną ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 h. Po tym czasie podzielić ciasto na kulki wielkości mandarynki, rozwałkowywać podsypując mąka.
Nadziewać kopiastą łyżką hummusu. Brzegi docisnąć dwukrotnie widelcem. Posmarować dokładnie oliwą z obu stron. Posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni aż nabiorą złoto brązowego koloru.
Jeśli zostanie wam ciasto możecie upiec też mały bochenek chleba z hummusem.
Zdjęcie:


Sos miętowo imbirowy

Posiekać imbir, miętę, dodać sól, kminek, pieprz, jogurt grecki, wymieszać.

Na marokańską potrawkę warzywną:

Kuskus namoczyć jakieś 3 minuty w zimnej wodzie. Warzywa umyć i posiekać. Rozgrzać oliwę. Podsmażyć kiełki i cebulę.Po chwili dodać resztę warzyw (oprócz pomidorów), zalać 1 szklanką wody. W garnku z warzywami ustawić durszlak przełożyć do niego kuskus, przykryć przykrywką. Dusić. Pod koniec dodać zioła i pomidory. I smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz