Fasolakia to pyszne i bardzo zdrowe danie kuchni Greckiej.
Oryginalnie wegetariańskie :) Oliwa z oliwek, której Grecy używają litrami sprawia, ze jest jeszcze lepsza!
Danie ponad to jest bezglutenowe.
Jadłam to danie kilkakrotnie na wakacjach w słonecznej Grecji.
Między innymi na wyspie Lefkada. Obok Fasolady to jedne z moich ulubionych greckich dań, które mogłabym jeść bez przerwy ;)
500 g zielonej fasoli szparagowej
2 puszki pomidorów krojonych lub świeże bardzo dojrzałe
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
kilka ziemniaków
sól, pieprz
pietruszka
opcjonalnie oregano
opcjonalnie cukinia
Przygotowanie:
Podsmaż na oliwię cebulkę i pokrojone w spore kawałki ziemniaki.
Gdy się zarumienią dodaj fasolkę i pomidory.
Zalej wodą. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj posiekany czosnek.
Posyp pietruszką :) Polecam z jakąś pyszną sałatką i grzankami z masłem czosnkowym :)
Oto kilka zdjęć z Lefkady i okolic:





Musi być pyszne. Poszukam fasolki na bazarze, by zrobić u siebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "Danie inspirowane podróżą".