sobota, 9 września 2017

Paneer Tikka - Szaszłyki z serem Paneer



Oto przepis na niesamowite, indyjskie grillowane szaszłyki!
Z warzywami, serem paneer, aromatyczną marynatą!
Idealny pomysł na wege grill dla każdego!

Składniki:
200 g sera Paneer
1 papryka
pieczarki
cebula

Marynata:
pół kubka gęstego jogurtu
kawałek imbiru
ząbek czosnku
chilli
łyżeczka soku z cytryny
sól
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
2/3 łyżeczki kurkumy
tyle samo kuminu oraz kurkumy
szczypta mango w proszku
szczypta pieprzu i kardamonu

Sos:
jogurt
imbir
mięta

Przygotowanie:
Zmiel czosnek, imbir i chilli.
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
Pokrój ser i warzywa.
Polej marynatą i odstaw na co najmniej 30 minut.
Składniki na sos zmiel. Dodaj sól.
Warzywa i ser nawlecz na długie patyczki do szaszłyków.
Piecz w 190 stopniach, aż będą złoto-brązowe, podawaj z sosesm :)

Na podstawie przepisu:
http://www.vegrecipesofindia.com/paneer-tikka-recipe-paneer-tikka/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz