środa, 2 marca 2016

Empanadas z salsą pomidorową i guacamole

Empanadas to pyszne smażone lub pieczone pierożki z Ameryki Łacińskiej.
To bardzo popularne danie w np. Argentynie, Brazylii, Peru.
Dziś przyrządzam je z farszem szpinakowym i serem.
Do Empanadas idealnie pasują salsa pomidorowa i guacamole.
Salsa ze świeżych pomidorów, zawiera wiele witamin i jest wspaniale doprawiona.
Guacamole to salsa z awokado, jej początki datowane są na czasy azteckie.
Awokado zawiera wiele witamin: A, witaminy z grupy B, C, E, PP, K i H oraz wapń, potas i fosfor.
Polecam by poczuć trochę ciepła w śnieżne dni :)

Empanadas
Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
 2 szklanki mąki
4 łyżki masła
odrobina bardzo zimnej wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 małe jajko (opcjonalnie)
szczypta kuminu

Farsz:
1 opakowanie świeżego szpinaku
4 plasterki sera żółtego
chilli
sól & pieprz
2 ząbki czosnku

Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto oprócz wody. Rozetrzyj palcami lub zmiksuj w misie miksera masło z mąką. Dodaj wody. Ciasto powinno być luźne, lecz nie za twarde.
Odstaw na 30 minut przykryte ściereczką.
Posiekaj na drobno czosnek, ser i szpinak. Wymieszaj.
Rozwałkuj cienkie placuszki, odrobinę większe niż szklanka.
Faszeruj 1 łyżką nadzienia.
Sklej brzegi używając widelca lub ręcznie robiąc falbanki.
Smaż w rozgrzanym głębokim oleju.
Nie usmażone empanadas można mrozić.

Guacamole:

Składniki:
awokado
2 łyżki wody
1 łyżeczka oliwy
sok z 1/2 limonki
1/4 cebulki
1/4 pomidora
1/6 ząbka czosnku
kilka liści kolendry
szczypta kuminu
chilli najlepiej świeże
sól & pieprz

Cebulkę, pomidor i chilli posiekaj drobno. Cebulkę nasól.
Awokado zmiksuj z sokiem z limonki, wodą i oliwą.
Wymieszaj z resztą składników.
Ozdób liściami kolendry. Awokado ciemnieje dosyć szybko, dlatego guacamole powinno być zjedzone jak najszybciej. Można dodać więcej soku z limetki, zapobiega to ciemnieniu.

Salsa z pomidorów:

5 pomidorów
kolendra lub pietruszka
chilli
cebula czerwona 1/2
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól & pieprz

Pomidory, czosnek i cebulkę bardzo drobno posiekać. Wymieszać z resztą składników.



W przyszłym tygodniu wybieram się na Grecką wyspę Evię :)
Ciekawe jakie pyszności mnie tam czekają!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz