To marokańskie ciasto, zwane często ciastek wężowym, ze względu na wygląd jak zwinięty wąż.
Ciasto zwykle przygotowuje się z arkuszy ciasta filo/phillo z nadzieniem migdałowym, ja jednak wypróbowałam wersję z nadzieniem daktylowym.
Jeśli używasz gotowego ciasta filo jest to bardzo proste w przygotowaniu.
Ja robię je sama i jest to naprawdę trudne.
Składniki:
500 g daktyli
500 g gotowego ciasta filo
1 kostka masła
cukier puder
pistacje i migdały
Przygotowanie:
Daktyle umieść w durszlaku.
Ten umieść w dużym garnku napełnionym na 2 cm wodą.
Przykryj przykrywką, gotuj ok 10 minut do zmięknięcia.
Zmiksuj na pastę daktylową.
Ciasto filo ułóż wzdłuż stolnicy, każdy arkusz dokładnie posmaruj roztopionym masłem.
Zrób węża z pasty daktylowej ;)
Zwijaj wokół niej ciasto filo.
Posmaruj masłem wierzch.
Piecz aż będzie lekko złoto brązowe w 180 stopniach.
Posyp cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami i migdałami :)
Wygląda fantastycznie, nie spotkałam się jeszcze z tym ciastem.
OdpowiedzUsuń