Tagine to nazwa marokańskiego naczynia do duszenia potraw na małym ogniu jak i dania przygotowanego w tych naczyniach.
Wolne gotowanie sprawia, że cały aromat warzyw i przypraw pozostaje w garnku, a pozostały płyn nadaje miękkości kaszy kuskus.
Mix przypraw najlepszy do tej potrawy to Ras el Hanout.
Polecam to danie z sałatką marokańska.
Polecam również oczywiście podróż do Maroka!
Wolne gotowanie sprawia, że cały aromat warzyw i przypraw pozostaje w garnku, a pozostały płyn nadaje miękkości kaszy kuskus.
Mix przypraw najlepszy do tej potrawy to Ras el Hanout.
Polecam to danie z sałatką marokańska.
Polecam również oczywiście podróż do Maroka!
Składniki:
7 warzyw np.:
cukinia
czerwona cebula
fasolka szparagowa
2 marchewki
2 pomidory
cieciorka ugotowana lub z puszki
2 ziemniaki
4 łyżki oliwy
ząbek czosnku
przyprawa arabska
Sól
Kuskus
Oliwa
Sól
Przepis:
Cebulę i pomidory pokrój na talarki.
Cukinię i marchewkę przekrój na pół, potem wzdłuż i na trzy części, tak aby powstały grube paski.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Głęboką patelnię lub tagine wysmaruj oliwą.
Ułóż kolejno: cebulę, ziemniaki, marchew, fasolkę.
Zalej kubkiem wody z przyprawami.
Przykryj. Duś na małym ogniu 30 minut.
Dodaj resztę warzyw.
Duś na bardzo małym ogniu do całkowitego zmięknięcia.
Przygotuj kuskus. Rozmieszaj go dokładnie z łyżką oliwy i solą tak by pokryć oliwą wszystkie ziarenka.
Zalej wrzątkiem w proporcji 1:1. Poczekaj 5 minut.
Jeśli przygotowujesz większe ilości kuskusu dodaj odrobinę mniej wody.
I gotowe!
Polecam bardzo film "Hair: i "The Wall" Pink Floydów jeśli masz ochotę na Musical :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz