wtorek, 22 lipca 2014
Pakora
Uwielbiam pakorę! To indyjskie danie na szybko, czyli warzywa w cieście przypominającym konsystencją naleśnikowe. Bazą potrawy jest mąka besan - z ciecierzycy, dzięki niej jest taka chrupiąca oraz przeróżne warzywka. Do potrawy podaje się chutney o dowolnym smaku (pomidorowy, czosnkowy, tamaryndowy, kokosowy, miętowy, jogurtowy itp.). Ja zrobiłam do pakory także ryż i curry z kalafiorem, cebulą, groszkiem i prażonymi orzechami nerkowca :)
Składniki:
Pokrojone warzywa
(ja użyłam kalafiora, szpinaku, ziemniaków, papryki, marchewki, fasolki szparagowej, cukinii)
około 250 g mąki besan
woda
sól
posiekana chilli, 1/4 cebuli
sezam, kolendra liście
Wykonanie:
Składniki na ciasto wsypać do miski. Wymieszać dokładnie trzepaczką do jajek, tak żeby ciasto było na tyle gęste by trzymało się warzyw. Rozgrzać olej (około 2 cm głębokości). Smażyć aż nabierze złoto brązowego koloru.
Smacznego!
Proponuję podawać z chutney'em (indyjskim sosem :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda ciekawie, a czy można użyć innego rodzaju mąki?
OdpowiedzUsuńTak można pszennej, ale pakora nie będzie tak chrupiąca jak z mąki besan
OdpowiedzUsuń