wtorek, 22 lipca 2014

Pakora


Uwielbiam pakorę! To indyjskie danie na szybko, czyli warzywa w cieście przypominającym konsystencją naleśnikowe. Bazą potrawy jest mąka besan - z ciecierzycy, dzięki niej jest taka chrupiąca oraz przeróżne warzywka. Do potrawy podaje się chutney o dowolnym smaku (pomidorowy, czosnkowy, tamaryndowy, kokosowy, miętowy, jogurtowy itp.). Ja zrobiłam do pakory także ryż i curry z kalafiorem, cebulą, groszkiem i prażonymi orzechami nerkowca :)

Składniki:

Pokrojone warzywa
(ja użyłam kalafiora, szpinaku, ziemniaków, papryki, marchewki, fasolki szparagowej, cukinii)

około 250 g mąki besan
woda
sól
posiekana chilli, 1/4 cebuli
sezam, kolendra liście

Wykonanie:

Składniki na ciasto wsypać do miski.  Wymieszać dokładnie trzepaczką do jajek, tak żeby ciasto było na tyle gęste by trzymało się warzyw. Rozgrzać olej (około 2 cm głębokości). Smażyć aż nabierze złoto brązowego koloru.
Smacznego!
Proponuję podawać z chutney'em (indyjskim sosem :)


2 komentarze:

  1. wygląda ciekawie, a czy można użyć innego rodzaju mąki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak można pszennej, ale pakora nie będzie tak chrupiąca jak z mąki besan

    OdpowiedzUsuń