sobota, 19 lipca 2014

Bułki owsiane

Mmmmm! Zdrowe pełnoziarniste bułeczki z dodatkiem płatków owsianych!
Chrupiące i mięciutkie w środku!
Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów:
www.mojewypieki.com

Składniki:
na 8 bułek

1/2 szklanki płatków owsianych
2 płaskie łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
1 szklanka wrzątku

14 g drożdży świeżych
3 łyżki wody
3 łyżki siemienia lnianego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:

Składniki z pierwszej części zalać wrzątkiem, by płatki owsiane nasiąkły. Gdy przestygną (będą ciepłe, lecz nie parzące by nie zabić drożdży) dodać drożdże wymieszać. Pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Przełożyć na tacę lub stolnicę, wyrobić. Oprószyć mąką, przełożyć do miski, przykryć mokrą szmatką, pozostawić na 1 -1,5 h. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków, ukształtować rękami w kształt podłużny lub okrągły. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie można posmarować bułki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i solą i posypać płatkami owsianymi lub nie smarować, wtedy wyjdzie wersja bardziej rustykalna :)
Piec w 220 stopniach do momentu aż ładnie się przyrumienią. Studzić w piekarniku.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz