środa, 2 lipca 2014

Muffiny jagodowe

Muffiny Jagodowe

Dzisiaj przepis na smakowite muffinki z jagodami i białą czekoladą. 

Sezon na jagody właśnie się zaczyna, a nie ma nic lepszego niż świeże owoce!

Połączenie jagód i czekolady smakuje wyśmienicie, a babeczki są proste i szybkie w przygotowaniu!

Zapraszam do wypróbowania leśnego przepisu :)

Składniki:

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju

1 jajko

1 białko

1 szklanka mleka

1 szklanka jagód

 + na polewę: biała czekolada, 2 łyżki mleka, 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. W innym naczyniu wymieszać jajka, olej, mleko.

 Wlać mokre składniki do suchych. Wymieszać. Dodać jagody, lekko przemieszać. Wysmarować 

formę do muffin masłem. Wlać ciasto prawie do końca wysokości formy. Piec w 180 stopniach

 przez około 20 minut, aż nabiorą koloru. 

Rozpuścić czekoladę w garnku, postawionym na drugim garnku z wodą. Dodać mleko i masło.

Zimne muffinki wyjąć z formy nożem. Polać muffinki czekoladą.

Smacznego!

Słodkie jagodowe lato

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz