Fasola po grecku
Tę pyszną potrawę po raz pierwszy jadłam w restauracji na wyspie Thassos.
Przepiękne widoki morza śródziemnego zostały w mojej głowie na długo, a smak Gigant Beans
prześladował mnie po nocach. To aromatyczne i zdrowe danie serwuje się zwykle jako przystawkę, jednak
ja najbardziej lubię pałaszować ją z pieczywem czosnkowym :)
Składniki:
Fasola suszona (im większa tym lepsza)
2 opakowania pomidorów z puszki lub 800g świeżych (słodkich)
3 ząbki czosnku (posiekane)
natka pietruszki, bazylia, przyprawa grecka
papryka ostra, papryka słodka, pieprz, majeranek, oregano, sól
oliwa
1 cebula
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć przez noc. Ugotować do miękkości. Cebulę posiekać drobno. Rozgrzać oliwę. Usmażyć.
Dodać pomidory i zioła, wymieszać.
Dusić fasolę przez około 30 minut pod przykryciem, aby wchłonęła część sosu i przyjęła aromaty ziół.
Bon Appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz