środa, 2 lipca 2014

Fasola po grecku

Fasola po grecku



Tę pyszną potrawę po raz pierwszy jadłam w restauracji na wyspie Thassos.

Przepiękne widoki morza śródziemnego zostały w mojej głowie na długo, a smak Gigant Beans 

prześladował mnie po nocach. To aromatyczne i zdrowe danie serwuje się zwykle jako przystawkę, jednak 

ja najbardziej lubię pałaszować ją z pieczywem czosnkowym :)


Składniki:

Fasola suszona (im większa tym lepsza)

2 opakowania pomidorów z puszki lub 800g świeżych (słodkich)

3 ząbki czosnku (posiekane)

natka pietruszki, bazylia, przyprawa grecka

papryka ostra, papryka słodka, pieprz, majeranek, oregano, sól

oliwa

1 cebula

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć przez noc. Ugotować do miękkości. Cebulę posiekać drobno. Rozgrzać oliwę. Usmażyć. 

Dodać pomidory i zioła, wymieszać. 

Dusić fasolę przez około 30 minut pod przykryciem, aby wchłonęła część sosu i przyjęła aromaty ziół. 

Bon Appétit!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz