sobota, 30 grudnia 2017

Zupa z soczewicy



Oto pyszny przepis na zupę z soczewicy!
Jest to gęsta, rozgrzewająca i odżywcza zupa, idealna na chłodniejszy dzień!
Wegańska, zawiera tylko naturalne składniki (warzywa, zioła, olej roślinny) i jest bardziej aromatyczna niż zupa z chemicznymi dodatkami!

Składniki:
2 marchewki
3 ziemniaki
200 g soczewicy
1 cebula
kawałek selera naciowego
2 ząbki czosnku
koperek
lubczyk
liść laurowy
pieprz
2 łyżki zmiksowanych pomidorów
bulion warzywny 0,5 l

Warzywa obierz i pokrój.
Podsmaż cebulę i seler na rozgrzanym oleju roślinnym.
Gdy się przyrumienią dodaj ziemniaki, marchewkę, całe ząbki czosnku.
Po chwili dodaj sól, liść laurowy, pieprz, lubczyk, soczewicę,  bulion oraz wodę.
Gotuj do miękkości, pod koniec gotowania dodaj pomidory i posiekany koperek.

1 komentarz:

  1. Soczewicę lepiej pomoczyć i wstępnie podgotować i odlać wodę a potem dodać do zupy. W ten sposób będzie lepiej przyswajalna.

    OdpowiedzUsuń