środa, 5 kwietnia 2017

Indyjski dhal ze szpinakiem


Oto drugi przepis na indyjski dhal, tym razem jako główny składnik używam grochu, 
któremu towarzyszy szpinak oraz świeża kolendra :)
Jest to ciekawa i zdrowa potrawa, odpowiednia również dla wegan.
Potrawa cudownie pachnie, jest sycąca i można podawać ja na wiele sposobów :)

Składniki
Na 4 porcje:
opakowanie łuskanego grochu (500 g)
około 300 g świeżych liści szpinaku
1 mała cebula
kawałek imbiru
4 ząbki czosnku
papryczka chilli
2 łyżki garam masali
1 łyżeczka kurkumy
szczypta asafetydy
1 łyżeczka kuminu
natka kolendry

Przygotowanie:
Groch ugotuj. Szpinak zblaszuj (przez około 5 minut).
Zmiel cebulę na pastę.
Oddzielnie zmiel czosnek, imbir oraz chilli.
Rozgrzej olej. Dodaj kumin, asafetydę oraz cebulę.
Smaż na małym ogniu. Po około 5 minutach dodaj pastę z czosnku, imbiru, chilli.
Po chwili połącz wszystkie składniki, dodaj gram masalę, kolendrę i kurkumę.
Gotuj pod przykryciem przez około 8 minut.
Polecam z dodatkiem ryżu, kolendry i indyjskich chlebków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz