piątek, 27 stycznia 2017
Indyjskie chlebki Naan
Naan to bardzo popularne w Indiach podpłomyki, tradycyjnie pieczone są w piecach Tandoor.
To wspaniały dodatki do indyjskich potraw, wyśmienicie smakują też z różnymi dipami.
Są puszyste i miękkie w środku, mają chrupiącą skórkę, pięknie pachną kuminem :)
Składniki:
300g mąki
niepełna łyżeczka soli
łyżeczka cukru
woda
20g drożdży
3 łyżki jogurtu
Do posypania:
masło, sól, kolendra i kumin
Przygotuj rozczyn z drożdży.
(Wymieszaj je z cukrem, odrobiną mąki i lekko! ciepłej wody i pozostaw na ok 15 minut).
Po tym czasie dodaj resztę składników. Wyrabiaj ciasto.
Powinno być dosyć luźne, ale też takie, żeby dało się je formować.
Pozostaw na ok. godzinę przykryte ściereczką.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
Uformuj chlebki, posyp je ziołami. Piecz kilka minut, aż nabiorą koloru :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robię indyjskie przepisy a tych chlebków jeszcze nie robiłam o dziwo, a kocham je! Muszę to zmienić. Zrobię przy najbliższej okazji właśnie z wykorzystaniem twojego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Ile wody potrzeba do tego przepisu?
OdpowiedzUsuńDodaj 150g, jeśli będzie zbyt gęste dodaj więcej :)
Usuń