niedziela, 18 września 2016

Risotto con Zucca



Risotto dla dynioholików!
Bardzo fajne danie na jesień :)
Dobrze przyprawione i aromatyczne.
Daj dyni szansę :) Może być naprawdę dobra!

Składniki:
mała dynia
2 ząbki czosnku
szałwia rozmaryn
oliwa, masło (opcjonalnie)
ryż do risotto
drobno posiekana cebulka, seler naciowy, marchewka
koper włoski (opcjonalnie)
bulion warzywny
oliwa, starty włoski ser

Przygotowanie:
Dynię obierz ze skórki, pokrój.
Podsmaż warzywa na oliwie. Po około 10 minutach dodaj ryż.
Podsmaż chwilę. Zalej bulionem.
Mieszaj cały czas. Ryż powinien być w swoim własnym kremowym sosie.
Gdy ryż będzie miękki wyłącz gaz i zostaw pod przykrywką na około 15 minut.

1 komentarz:

  1. Musi być bardzo dobre! Kocham dynię. :) Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/

    OdpowiedzUsuń