czwartek, 22 września 2016

Grecka Fasolakia #VEGAN




Fasolakia to pyszne i bardzo zdrowe danie kuchni Greckiej.
Oryginalnie wegetariańskie :) Oliwa z oliwek, której Grecy używają litrami sprawia, ze jest jeszcze lepsza!
Danie ponad to jest bezglutenowe.
Jadłam to danie kilkakrotnie na wakacjach w słonecznej Grecji.
Między innymi na wyspie Lefkada. Obok Fasolady to jedne z moich ulubionych greckich dań, które mogłabym jeść bez przerwy ;)

    Składniki:

    500 g zielonej fasoli szparagowej
    2 puszki pomidorów krojonych lub świeże bardzo dojrzałe
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1/3 szklanki oliwy
    kilka ziemniaków
    sól, pieprz
    pietruszka
    opcjonalnie oregano
    opcjonalnie cukinia

    Przygotowanie:
    Podsmaż na oliwię cebulkę i pokrojone w spore kawałki ziemniaki.
    Gdy się zarumienią dodaj fasolkę i pomidory.
    Zalej wodą. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie.
    Pod koniec gotowania dodaj posiekany czosnek.
    Posyp pietruszką :) Polecam z jakąś pyszną sałatką i grzankami z masłem czosnkowym :)

    Oto kilka zdjęć z Lefkady i okolic:





Danie inspirowane podróżą 2

1 komentarz:

  1. Musi być pyszne. Poszukam fasolki na bazarze, by zrobić u siebie :)

    Dziękuję za udział w akcji "Danie inspirowane podróżą".

    OdpowiedzUsuń