poniedziałek, 6 lutego 2017

Arancini



Arancini to włoskie ryżowe kulki. Są najbardziej popularne na Sycylii.
Przypominają pomarańcze i stąd ich nazwa z języka włoskiego.
Nadziewane są przeróżnym farszem, panierowane i podawane z sosem.
We Włoszech widziałam wiele restauracji, które serwowały jednie Arancini ;)
Dzisiaj przygotowałam dwie wersje, jedną z nadzieniem bakłażanowym, drugą z cukiniowym.

Składniki:
1,5 szklanki ryżu
3/4 szklanki drobno posiekanych warzyw:
seler naciowy,
cebulka,
czosnek
oliwa
pieprz
bulion warzywny
2 jajka
4 łyżki bułki tartej

Nadzienie:
bakłażan posiekany w kostkę
szałwia, czosnek
mozzarella
lub
cukinia posiekana w kostkę
bazylia, czosnek
mozzarella

Podsmaż warzywa na oliwie. Dodaj ryż. Chwilę smaż.
Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Wystudź.
Dodaj jajka i bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.
Podsmaż na oliwie cukinię lub bakłażana.
Wystudź. Dodaj zioła, drobno posiekany czosnek i posiekaną mozzarellę.
Lep malutkie kuleczki z masy ryżowej, nadziewaj farszem warzywnym.
Obtocz każdą z nich w jajku, potem w bułce tartej, następnie smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego :) PS. Jak cudownie musi być być kotem
      Co u Mamby?

1 komentarz: