niedziela, 1 maja 2016

Gnocchi di patate


Gnocchi to rodzaj przepysznych włoskich kluseczek, najpopularniejsze są ziemniaczane.
Natknąć się na nie można w całym rejonie Morza Śródziemnego.
Każdy region, a nawet miejscowość we Włoszech ma swoje unikatowe przepisy.
Tak więc wersji Gnocchi jest nieskończoność :)
Mogą być zrobione z ziemniaków, semoliny, mąki pszennej lub kukurydzianej, warzyw, z dodatkiem ziół, szpinaku, serów...
Serwowane z dodatkiem sosu. Polecam: sos Neapolitański, serowy, grzybowy, pomidorowo -pieczarkowy, pesto, masło szałwiowe, z dodatkiem duszonych warzyw, czosnku, ricotty, suszonych pomidorów lub oliwek, posypane serem......
 Dzisiaj przygotowałam Gnocchi z sosem szpinakowym!
Szpinak może Ci się kojarzyć z bezsmakową zieloną ciapą z przedszkola ;)
Może być pyszny, ale trzeba go dobrze przygotować!
Ten przepis na sos jest świetny!

Składniki:

800 g ziemniaków
100 g mąki
1 jajko
sól, pieprz
świeży tymianek

Sosik:

500g szpinaku
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
oliwa
3 łyżki mąki
200 ml mleka
sól, pieprz, chilli

Ziemniaki nie obrane ugotuj. Następnie obierz ze skórki, pognieć.
Wystudzone pognieć z mąką i jajkiem, solą i pieprzem.
Opcjonalnie możesz dodać trochę listków świeżego tymianku.
Wyrób ciasto. 
Formuj małe kluski, krojąc je nożem.
Gotuj na osolony wrzątek. Wyławiaj.
Jeśli wolisz możesz potem odsmażyć gnocchi, żeby były bardziej rumiane.
Sosik:
Podsmaż cebulkę. Dodaj mąkę,Wymieszaj.
Dodaj resztę składników.
Duś sos aż szpinak zmięknie.
Pychta!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz