wtorek, 3 maja 2016

Empanadas na liściu bananowca


Hej
To moja druga wersja  na pierożki Empanadas.
Tym razem przetestowałam wersję z warzywami.
Im więcej dasz chilli tym lepiej :)
Zdjęcie przedstawia ucztę Empanadasową na liściu bananowca w towarzystwie sals :)
Oczywiście salsy są niezbędne do Empanadas!

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
 2 szklanki mąki
4 łyżki masła
odrobina bardzo zimnej wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 małe jajko (opcjonalnie)
szczypta kuminu

Farsz:
fasolka szparagowa lub czerwona
kukurydza
czosnek
cebula
papryka
pieczarki
1 szklanka passaty
chilli, słodka papryka, pieprz, kumin, sól
1/3 szklanki startego sera żółtego (opcjonalnie)

Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto oprócz wody. Rozetrzyj palcami lub zmiksuj w misie miksera masło z mąką. Dodaj wody. Ciasto powinno być luźne, lecz nie za twarde.
Odstaw na 30 minut przykryte ściereczką.
Fasolkę szparagową ugotuj.
Podsmaż cebulkę, paprykę, kukurydzę.
Po chwili dodaj pieczarki.
Dodaj 1/4 szklanki wody i duś pod przykryciem.
Dodaj przyprawy, passatę, czosnek, fasolkę.
Duś bez przykrycia by odparować nadmiar wody.
Wystudź farsz. Dodaj ser.
Rozwałkuj cienkie placuszki, odrobinę większe niż szklanka.
Faszeruj 1 łyżką nadzienia.
Sklej brzegi używając widelca lub ręcznie robiąc falbanki.
Smaż w rozgrzanym! głębokim oleju.
Nie usmażone empanadas można mrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz