niedziela, 21 lutego 2016

Qatayef



To egzotyczne ciasto podobne do europejskich naleśników, tyle że drożdżowe.
Jest bardzo słodkie, z kremowym nadzieniem. Pistacje dodają ciasteczkom piękny kolor.
Jeśli chcesz poczuć smak Egiptu w swoim domu koniecznie spróbuj tego przepisu!
Na ciasto:
1 szklanka semoliny
1 szklanka mąki pszennej
2 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka suszonych drożdży
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
Syrop:
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
cynamon, kardamon, goździk
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
Ricotta i cukier puder (jeśli nie macie nie solonego arabskiego sera)
Zmielone pistacje
Miłość
Składniki na ciasto i połowę mleka wymieszaj dokładnie trzepaczką do jajek.
Następnie dodaj resztę mleka i dokładnie wymieszaj. Ogranicza to powstawanie grudek.
Zostaw ciasto na 30-60 minut.
Następnie na średnim ogniu na teflonowej patelni nalej około 2 łyżek ciasta, tak by utworzyć niewielki okrąg.
Na cieście tworzyć zaczyna się mnóstwo dziurek.
Gdy wierzch ciasta stanie się nie lepiący i zmieni kolor to znak, że naleśniczek jest już gotowy.
Smażymy go tylko z jednej strony! Powinna być złotobrązowa.
Jeśli jest czarna zmniejsz płomień lub trzymaj krócej naleśnik na gazie.
Syrop gotuj na małym ogniu do momentu aż po wyłowieniu na talerzyk będzie bardzo lepki.
Nie pozwól by syrop stał się brązowy, wtedy wyjdzie karmel.
Mieszkaj od czasu do czasu.
Wystudź.
Ubij ricottę mikserem z cukrem pudrem.
Nadziewaj Qatayef ricottą, sklej górne brzegi ciasta (jest lepkie po bokach) razem,
zostawiając 1/4 nie sklejoną.
Maczaj wystający kawałek w pistacjach. Polej syropem.


I gotowe! 

Zródło:

2 komentarze:

  1. Jadamy czasami sklepowe, ale jeszcze nigdy nie robiłam w domu!
    Zapamiętuję do wykorzystania!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam, ale wygląda niesamowicie pysznie.

    OdpowiedzUsuń