poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Wiejski chleb żytni na miodzie


Chlebek żytni jest bardzo zdrowy, a przy tym przepyszny.
W tym przepisie nie wykorzystuję zakwasu, więc nie trzeba tydzień wcześniej przygotowywać się.
Lubię lekką słodką nutę w połączeniu z mąką żytnią. Do tego idealnie pasuje słonecznik mniam!
Skórka wychodzi chrupiąca, a środek miękki :)

Najlepiej smakuje świeżo po pieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły....

Składniki:

100 g mąki pszennej typ 650
550 g mąki żytniej typ 720
20 g drożdży
1,5 łyżki oleju słonecznikowego
garść ziaren słonecznika
2 łyżeczki soli
2 łyżki prawdziwego miodu (rozpuszczonego w garnku)
około 400 ml ciepłej wody

12 h wcześniej:

Rozmieszać 200g wody z 200g mąki (100g pszennej, 100g żytniej) i 10g drożdży. Przykryć ściereczką.

po 12 h

Wsypać resztę składników. Woda powinna być ciepła, lecz nie parząca!
 Inaczej zabije wszystkie drożdże i chleb nie urośnie. Stopniowo wlewać wodę mieszając widelcem. 
Wody dodaje się wedle uznania. 
Idealne ciasto na chleb powinno być luźne, nie zbyt zbite, ale też takie by dało się je wyrobić. 
Przełożyć ciasto na stolnicę. 
Wyrabiać około 10 minut. To bardzo ważny etap.
 Bez wyrabiania chleb nie będzie smaczny.

Przygotować formę (duży garnek z pokrywką bez plastików lub brytfannę), na dno wyciąć papier do pieczenia i posypać mąką i słonecznikiem. 
Uformować koło z ciasta. Podnieść. Posypać na stolnicę słonecznika i mąki. 
Położyć ciasto, rozpłaszczyć lekko, zlepić wszystkie brzegi do środka. 
Przyłożyć do formy zlepieniem w dół. Posypać z wierzchu lekko mąką. 
Zamoczyć pod wodą ścierkę. 
Przykryć nią górę garnka. Odłożyć na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.


 Rozgrzać piekarnik do 240 stopni. Chleb wkładamy tylko! do nagrzanego piekarnika! 
Zdjąć ściereczkę. Przykryć dokładnie przykrywką.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie od razu wyjąć chleb z formy. Studzić w piekarniku na kratce. Smacznego!

1 komentarz: