sobota, 2 sierpnia 2014

Tarta Gruszkowa



Mhhhh. Dzisiejsza propozycja to połączenie kruchego ciasta z owocowym miąszem.
To Amerykańsko-Kanadyjskie  ciasto zwane Pear and Apple Pie.
Smakuje trochę szarlotkowo z powodu zawartości jabłek, jednak w połączeniu z gruszkami jest jeszcze lepsze!
To jedno z pierwszych ciast jakie upiekłam.
Ciasto jest jak z bajki....


Składniki:

Na ciasto:
290 g mąki
150 g masła zimnego
1/3 łyżeczka soli
2 czubate łyżki jogurtu
1 łyżka rozpuszczonego miodu
5 łyżek cukru pudru

Na nadzienie:
3 gruszki
około 4 małe jabłka lub 2 duże
cynamon
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki

+3 łyżki bułki tartej

+ lukier 1 szklanka cukru pudru i 1-3 łyżki wrzątku
(po prostu wymieszać)

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wrzucić do misy blendera. Zmiksować. Lekko wyrobić. Jest to najłatwiejszy sposób, ale można też zagnieść ciasto na stolnicy. Schłodzić przez 45 minut, dzięki czemu będzie można łatwiej je formować ponieważ masło nie będzie się kleiło. Podzielić ciasto na 2 części, jedną trochę mniejszą. 
Rozwałkować większy kawałek. Nawinąć na wałek i zsunąć do formy do tarty o średnicy około 25 cm. Ułożyć, odciąć nadmiar. Podziurkować widelcem spód ciasta. Posypał bułką tartą. Nadzienie (obrane i pokrojone drobno owoce) wymieszać. Przełożyć do formy. Rozwałkować drugą część ciasta. Przełożyć. Pozlepiać brzegi, a następnie poodciskać je widelcem. Ze skrawków ciasta używając foremek do ciasteczek wykrawać najróżniejsze wzory (listki, gwiazdki, serduszka, misie itp.)

Piec w 180 stopniach około 35 minut (aż ciasto nabierze ładnego koloru).
Podawać z lukrem, bitą śmietaną lub lodami i owocami.





1 komentarz: