Uwielbiam kokosy! To dla mnie smak moich marzeń o dalekich podróżach i egzotycznych wyspach.
Lubię też w leniwe dni zrobić ciekawe a szybkie naleśniki.
Uwielbiam ich chrupiące brzegi... A na śniadanie są po prostu cudowne.
A jak kawa do nich pasuje. Oh!
Zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Składniki:
Na naleśniki:
2 szklanki mąki
3 jajka
2 szklanki mleka
woda najlepiej gazowana
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli
i moje sekretne składniki: cynamon i kardamon
Wsypać wszystko poza wodą i 0,5 szklanki mleka do miski. Wymieszać trzepaczką. Dodać mleko i tyle wody ile będzie potrzeba. Kiedy robi się ciasto w ten sposób (rozcieńcza bardzo gęste) nie powstają grudki - przydatna wiedza ze szkoły kucharskiej :)
Na farsz:
Serki z biedronki kokosowe
lub serek kokosowy
nata de coco
dżem truskawkowy
sos czekoladowy
Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej, bez użycia tłuszczu (poza tym w cieście).
Kiedy naleśnik jest gotowy do przewrócenia odchodzi bardzo łatwo, więc nie stresujcie się :)
Najlepsze są świeże.
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz