czwartek, 25 lutego 2016

Przepis na Masalę

Masala to przyprawa z kuchni indyjskiej.
W Indiach najlepszym komplementem dla kucharza jest usłyszeć, że zapach jego dania pozostaje na rękach nawet po kilku dniach.
Każda hinduska rodzina ma swój oryginalny przepis na masalę.
Kombinacja możliwych składników jest tak duża, że każdy jest w stanie stworzyć niepowtarzalną przyprawę.
Tradycyjnie przyprawy rozbija się w ogromnym moździerzu.
Moja przyprawa to Tandoori Masala. Choć z braku pieca Tandoori używam jej do dań z duszonych warzyw i paneeru.
Najlepsza jest przez pierwsze 2 miesiące po przyrządzeniu, potem może stracić smak.
Muszę zaznaczyć, że kmin rzymski a kminek to zupełnie inne przyprawy o innym zastosowaniu.
Przyprawa powstała z tych składników będzie miała pikantny, słodki w zapachu aromat, z niewielką ilością goryczy.
Jest napraaaaaawdę czadowa!

Składniki:

2 łyżeczki kminu rzymskiego
1,5 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka suszonego imbiru
3/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1,5 łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
3 liście laurowe
5 goździków
6 suszonych strąków chilli, najlepiej pieprzu cayenne (to też chilli)
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki kozieradki
1/6 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/2 łyżeczki nasion gorczycy czarnej
opcjonalnie 1 łyżeczka mango w proszku
opcjonalnie troszkę wiórek kokosowych oraz płatków z migdałów

Składniki dokładnie wymieszać. Można je zmiksować jeśli chcesz.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniczku np. na przyprawy lub małym słoiczku.
Bardzo polecam na ekonomiczny w kosztach, a unikatowy prezent.
Szczególnie w jakimś ładnie zrobionym opakowaniu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz