środa, 27 września 2017

Gołąbki w sosie pomidorowym #Vegan



Gołąbki to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej.
Postanowiłam ugotować ich wegańską wersję ze śródziemnomorskimi akcentami :)
Do farszu dodałam ryż, warzywa oraz zioła, gołąbki gotowałam w aromatycznym sosie pomidorowym.
Wyszło przepyszne!

Składniki:
główka kapusty
1 szklanka ryżu
1 papryka
1/2 cukinii
1 marchewka
1 cebula
pietruszka
3 ząbki czosnku
chilli
szczypta nasion kopru włoskiego

Sos pomidorowy:
duże opakowanie pasaty
pietruszka, bazylia
1 łyżeczka oliwy
2 ząbki czosnku
chilli
oregano

Przygotowanie:
Warzywa umyj i drobno posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce.
Podsmaż na oliwie, dodaj nasiona kopru włoskiego, czosnek i chilli.
Do ryżu dodaj 2 szklanki wody oraz sól.
Gotuj na małym ogniu do momentu aż będzie prawie miękki, lecz jeszcze trochę twardy w środku.
Kapustę gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut, aż jej liście trochę zmiękną.
Wystudź. Wymieszaj warzywa, pietruszkę oraz ryż.
Obierz kapustę z liści. Kilka pierwszych liści ułóż na dnie garnka.
Podetnij odstające łodyżki kapusty.
Wykładaj farsz na liście i zawiń brzegi, potem zroluj.
Układaj w garnku.
Posiekaj czosnek, wymieszaj z resztą składników na sos oraz z 1/2 szklanki wody.
Zalej gołąbki. Duś na małym ogniu około godziny :)

1 komentarz: