piątek, 27 stycznia 2017

Indyjskie chlebki Naan



Naan to bardzo popularne w Indiach podpłomyki, tradycyjnie pieczone są w piecach Tandoor.
To wspaniały dodatki do indyjskich potraw, wyśmienicie smakują też z różnymi dipami.
Są puszyste i miękkie w środku, mają chrupiącą skórkę, pięknie pachną kuminem :)

Składniki:
300g mąki
niepełna łyżeczka soli
łyżeczka cukru
woda
20g drożdży
3 łyżki jogurtu

Do posypania:
masło, sól, kolendra i kumin

Przygotuj rozczyn z drożdży.
(Wymieszaj je z cukrem, odrobiną mąki i lekko! ciepłej wody i pozostaw na ok 15 minut).
Po tym czasie dodaj resztę składników. Wyrabiaj ciasto.
Powinno być dosyć luźne, ale też takie, żeby dało się je formować.
Pozostaw na ok. godzinę przykryte ściereczką.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
Uformuj chlebki, posyp je ziołami. Piecz kilka minut, aż nabiorą koloru :)

wtorek, 17 stycznia 2017

Wegeburgery



Muszę przyznać, że to jedna z moich ulubionych kolacji!
Chrupiąca bułeczka, aromatyczny kotlecik, roztopiony ser, świeże warzywa i ostry sos... Mniam!
Naprawdę niczego im nie brakuje!
Z pewnością potrafią poprawić humor, mogą być ciekawą alternatywą od "nudnych" kanapek ;)

Składniki (2 duże porcje):
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 małe jajko
kilka łyżeczek mąki z ciecierzycy lub bułki tartej
2 łyżki tahini
odrobina chilli

2 bułki
ser żółty wędzony
warzywa np: sałata, cebula, ogórek kiszony, pomidor
dowolny sos: ketchup, czosnkowy...

Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki na kotleciki,
jeśli masa będzie bardzo luźna dodaj bułkę tartą lub mąkę z ciecierzycy.
Obtocz w bułce tartej i smaż z obu stron, aż będą rumiane.
Użyj szerokiej metalowej łopatki, żeby je przewrócić.
Bułki przetnij na połowy i chwilkę podpraż na patelni, żeby były chrupiące.
Ułóż wszystkie elementy wegeburgera ładnie :)

wtorek, 10 stycznia 2017

Prowansalska Ratatouille - Wegańska



 Ratatouille to prowansalska potrawa z duszonych warzyw, w sosie pomidorowym, z ziołami.
Jest lekkostrawna, bardzo zdrowa, idealnie pasuje jako lekki obiad czy kolacja.

Składniki:
2 bakłażany
2 cukinie
3 papryki
1 cebula
oliwki
4 duże pomidory
oliwa z oliwek
gałązki tymianku
bazylia, czosnek, chilli

Bakłażany i pomidory obierz ze skórek.
Wszystkie warzywa drobno posiekaj, pomidory zmiksuj.
W małej patelni podsmaż cebulę.
W dużej patelni smaż resztę warzyw.
Gdy będą rumiane dodaj cebulkę, i resztę składników.
Duś na małym ogniu.
Gdy będą miękkie danie jest gotowe!
Polecam z grzankami np. czosnkowymi :)