wtorek, 27 grudnia 2016

Dhal z soczewicy

Dhal to jedna z pierwszych potraw przygotowywanych przeze mnie.
Uwielbiam to danie z wielu względów. Cudownie pachnie, ma wspaniałą konsystencję, jest nie drogie a przy tym bardzo zdrowe i sycące. Nie jest trudne do przygotowania.
W Indiach niektóre rodziny jedzą to danie codziennie. 
Rośliny strączkowe zawierają dużo białka, witamin i składników mineralnych.
To wręcz idealny indyjski posiłek!

Składniki (dla ok. 4 osób):
2 szklanki soczewicy
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
kilka papryczek chilli
1 szklanka posiekanych pomidorów
3/4 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry zmielonej
1/2 łyżeczki kozieradki
szczypta kardamonu, cynamonu i goździków
1 łyżka gram masali
1 liść laurowy
sól, olej roślinny 

Cebulę pokrój drobno lub zmiel.
Czosnek i imbir utrzyj w moździerzu lub zmiel.
Rozgrzej olej, podsmaż ok 20 sekund przyprawy (oprócz pasty z imbiru i gram masali).
Dodaj cebulkę. Smaż na małym ogniu. Po kilku minutach dodaj pastę z imbiru i czosnku.
Gdy wszystko ładnie się przyrumieni dodaj soczewicę i 4 szklanki wody.
Gotuj pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Zielona soczewica gotuje się dłużej niż czerwona.
Pod koniec gotowania dodaj pomidory i gram masalę.
Gdy soczewica będzie miękka zdejmij z ognia.
Zmiksuj 1/2 potrawy. Wymieszaj :) 
Możesz udekorować listkami kolendry lub prażonymi orzeszkami nerkowca.
Polecam w ryżem i indyjskimi chlebkami :)


piątek, 23 grudnia 2016

Bruschetta




Bruschetta to włoskie grzanki smażone z oliwą i czosnkiem.
Podawana jest z dodatkami na wierzchu.
Może być idealną przystawką jak i alternatywą na śniadanie ;)
Dzisiaj przygotowałam Bruschettę z mozzarellą i smażonymi pomidorkami :)

Składniki:
kilka kromek chleba
oliwa
czosnek
pomidory
bazylia
mozzarella

Rozgrzej oliwę.
Przetrzyj rozgniecionym czosnkiem chleb by go zaromatyzować.
Smaż chleb z obu stron.
Pokrój pomidory, podsmaż je na oliwie.
Dodaj posiekaną bazylię i czosnek.
Podawaj z plastrem mozzarelli :)

niedziela, 18 grudnia 2016

Kaszmirskie Dum Aloo



Oto przepis na ziemniaczki w pikantnym indyjskim sosie!
Ziemniaki przyjechały do Indii w XVIII wieku i od tego czasu zadomowiły się w kuchni tego kraju.
Przepis oparty na tradycyjnym daniu Aloo Dum wywodzącym się z regionu Kaszmir.
Danie jest warte wypróbowania! Nie wymaga bardzo drogich składników, jest oryginalne, a jego zapach roztacza w domu przyjemną aurę!

Składniki:
ziemniaki
kilka kaszmirskich chilli
olej roślinny
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1 mała cebula
kilka orzechów nerkowca
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1 łyżeczka nasion kuminu
3/4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
2 łyżeczki gram masali
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta asafetydy
1 szklanka zmielonych pomidorów
natka kolendry do posypania

Ziemniaki obierz ze skórki i gotuj aż będą w połowie miękkie.
Potem smaż je w głęboki rozgrzanym oleju.
Zmiel cebulę w robocie kuchennym. Odłóż.
Zmiel czosnek, imbir i orzechy.
Rozgrzej olej. Dodaj wszystkie przyprawy (oprócz gram masali i pasty).
Podsmaż 20 sekund. Dodaj cebulę.
Smaż. Po kilku minutach dodaj pastę imbirową.
Gdy wszystko będzie miękkie dodaj jogurt, pomidory i odrobinę wody.
Wymieszaj dokładnie z gram masalą. Dodaj ziemniaczki. Duś przez kilka minut :)
Danie najlepsze jest przygotowane wcześniej, wtedy ziemniaczki przesiąkają aromatem sosu ;)
Posyp kolendrą. Podawaj z warzywami, ryżem czy indyjskimi chlebkami :)

czwartek, 8 grudnia 2016

Korzenne Ciasto Marchewkowe (proste!)



Po prostu idealne ciasto na świąteczny czas!
Jest miękkie, z nutą korzenną, chrupiącymi orzechami i puszystym kremem!
Przy okazji jest bardzo proste do upieczenia i nie pochłąnia zbyt dużo czasu.
Jeśli boisz się marchewki to nie ma powodu do zmartwień.
Marchewka dodaje ciastu wilgoci i nie ma bardzo wyraźnego smaku w cieście.
Tym ciastem podbijesz serce każdego :D

Składniki:
1 i 1/3 szklanek mąki
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki przyprawy korzennej
1/4 łyżeczki soli
2/3 szklanki oleju
4 jajka
1- 1 i 1/2 szklanki orzechów
3 szklanki marchewki

Krem:
400g serka śmietankowego (kanapkowego)
110 g masła
1,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
Marchewki obierz, zetrzyj na tarce na drobno lub w wersji dla leniuchów zmiksuj na drobne kawałki.
Orzechy podpraż. Gdy przestygną posiekaj lub zmiksuj na drobne kawałki.
W dużej misce zmieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka i olej.
Połączyć wszystkie składniki, wymieszać.
Piecz w okrągłej formie nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piecz w 170 stopniach do suchego patyczka.
Jeśli ciasto przypieczone z wierzchu, ale płynne w środku przykryj ciasto folią i obniż trochę tempetarutę i piecz trochę dłużej.
Krem:
Ubij masło z cukrem. Stopniowo dodawaj serek, cały czas miksując.
Gdy ciasto wystygnie przełóż je kremem, posmaruj też nim górę ciasta.
Przozdób np. cynamonem, orzechami i mandarynkami :)

Źródło przepisu:
http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-marchewkowe,-najlepsze