poniedziałek, 24 października 2016

Pilaw z Bombaju



Oto przepis na niesamowity indyjski Pilaw z Bombaju!
To danie zachwyci każdego miłośnika azjatyckiej kuchni! 
Jest aromatyczne, z orzechowym posmakiem, ostre i zdrowe! No i jeszcze wegańskie!
Angielska nazwa tej potrawy to Bombay Tomato Pulao, jest bardzo popularnym street foodem w tym egzotycznym mieście :) Czas przygotowania to około 25 minut.

Składniki: 
dla 4 osób
1,5 kubka ryżu Basmati
3 łyżki oleju kokosowego
1,5 małej cebuli posiekanej w bardzo cienkie pół-talarki
2 zmielone ząbki czosnku
kawałek zmielonego imbiru
1/3 łyżeczki nasion kozieradki
2/3 łyżeczki nasion kurkumy
1/2 łyżeczki nasion kuminu
chilli drobno posiekane

Warzywa np:
1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
9 pieczarek
1 zielona papryka drobno posiekana
1/2 czerwonej papryki - drobno posiekanej
1/2 szklanki nerkowców
odrobina szpinaku
1 mała marchewka - drobno posiekana

2,5 bardzo dużych pomidorów
Pav Bhaji Masala lub Gram Masala
opcjonalnie 1 łyżka pasty pomidorowej

Rozgrzej olej kokosowy w garnku z grubym spodem (nie przypali się).
Podsmaż przez około 15-20 sekund przyprawy. Jeśli używasz Garam Masali dodaj ją pod koniec gotowania, bo jest już uprażona.
Dodaj cebulę. Duś aż lekko zmiękną. 
Dodaj resztę warzyw i czosnek z imbirem (oprócz groszku i szpinaku).
Smaż przez kilka minut. Podpraż na patelni nerkowce.
Do warzyw dodaj ryż, około 2 i 1/2 szklanki wody, sól, groszek, szpinak, nerkowce.
Przykryj i gotuj około 10-15 minut aż ryż zmięknie. 
Gdy będzie już prawie miękki zdejmij z ognia i zostaw szczelnie przykryty na około 15 minut.
Pilaw pasuje do większości innych dań hinduskich.


czwartek, 20 października 2016

Pasta alla Norma - w 15 minut!

Pasta alla Norma to tradycyjny włoski makaron z bakłażanem i pomidorami.
Tradycja tej potrawy wywodzi się z Sycylijskiego miasta - Katanii, jej nazwa nawiązuje do włoskiej opery.
Danie jest szybkie w przygotowaniu i jednocześnie ma wykwintny smak.
Jeśli bakłażan kojarzył Ci się wcześniej z czymś nie jadalnym nie smacznym i w ogóle nie, spróbuj tej wersji.
Bakłażan smażony na oliwie smakuje niesamowicie :)

Składniki:
Na 2-3 osoby
1/2 opakowania Spaghetti
2 małe bakłażany
1/2 butelki pasaty
3 ząbki czosnku
pęczek liści bazylii
papryczka chilli
łyżeczka suszonych ziół włoskich
około 4 łyżki oliwy
2/3 łyżeczki octu winnego
opcjonalnie: czarne oliwki, solona ricotta do posypania

Makaron ugotuj al dente.
Bakłażan obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie paseczki.
Smaż na rozgrzanej oliwie.
Pod koniec smażenia dodaj ocet i zioła włoskie.
Na palniku obok podgrzej pasatę z czosnkiem tak by woda odrobinę odparowała.
Dodaj bakłażany. Duś jeszcze chwilkę. Wymieszaj makaron z sosem.
Ładnie ozdób ;) Polecam do tej potrawy sałatkę np. sałatę z suszonymi pomidorkami, oliwkami i sosem winegret.
Smacznego wszystkim :)

sobota, 15 października 2016

Tortellini w sosie brokułowym w 15 minut :)



Tortellini to makaronowe pierożki z farszem :)
Wyśmienicie smakują z różnymi włoskimi sosami.
Można je samemu zrobić lub kupić gotowe (szybsza wersja ;)

Składniki:
brokuł
tortellini o dowolnym nadzieniu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
dowolny rodzaj włoskiego sera np. mozzarella lub długo dojrzewający
bazylia, oregano
oliwa z oliwek
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki

Przygotowanie:
Tortellini ugotuj w osolonym wrzątku.
Podsmaż cebulę i mąkę na rozgrzanej oliwie.
Dodaj mleko. Mieszaj trzepaczką do jajek, energicznie, żeby nie zrobiły się grudki.
Dodaj przyprawy i starty ser.
Brokuł podsmaż na oliwie, dodaj do sosu.
Podawaj polane sosem i ozdobione liśćmi ziół :)
Smacznego :)
Jeśli szukasz innych przepisów na smaczne dania szybkie do zrobienia to zapraszam do rozdziału:
Przepisy na szybko


A tutaj rodział dla kotoholików:
Kliknij

piątek, 7 października 2016

Harira - rozgrzewająca Marokańska zupa




Harira to odżywcza i gęsta zupa na bazie różnych warzyw strączkowych, ziół i przypraw.
Ta wersja Harisy jest wegetariańska :)
Zupa jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca.
Po prostu idealna na chłodne jesienne dni.
Najbardziej zasmakuje zmarzniętym ludziom i tym, którzy lubią dobrze przyprawione jedzenie :)

Składniki:

2 puszki ciecieżycy
3/4 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej
1/2 szklanka mrożonego bobu
dwie małe marchewki
dwie małe cebule
dwa średnie ziemniaki
seler naciowy - odrobina
sporo oliwy z oliwek
1 puszka pomidorów w kawałkach
aromatyczna mieszanka przypraw do kuchni Marokańskiej
imbir
kumin
chilli
4 ząbki czosnku
natka kolendry
natka pietruszki
kuskus

Przygotowanie:
Warzywa obierz i drobno pokrój.
Rozgrzej oliwę, smaż warzywa (bób, marchewka, cebula, ziemniak, seler) ciągle mieszając.
Gdy się przyrumienią dodaj wodę i duś.
Podsmaż chilli, imbir, kumin i czosnek.
Ugotuj soczewicę.
Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodaj do nich przyprawy, soczewicę, ciecierzycę, pomidory i kuskus. Dolej wody jeśli potrzeba.
Gdy kuskus będzie miękki zdejmij z ognia.
Dodaj natkę kolendry i pietruszki.

Jako dodatek do niej polecam Marokańskie chlebki, jajka na twardo albo figi.
Smacznego :)

wtorek, 4 października 2016

Makaroniki od A do Z



Makaroniki francuskie to słodkie chrupiące bezy migdałowe.
Przekładane są przeróżnymi kremami i barwione na różne kolory.
Są naprawdę przepyszne, ale.... są bardzo trudne do zrobienia!
Zwykle kilka pierwszych prób jest nie udana, ale ten sukces życiowy gdy pierwszy raz uda Ci się je zrobić!
Jeśli chcesz spróbować zrobić te trudne ciasteczka oto przepis!

Składniki:
4 białka
50 g cukru
opcjonalnie barwnik
115 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru

Przygotowanie:
Białka wybij do miski lub szklanki i pozostaw na dobę w temperaturze pokojowej.
Mąkę migdałową z cukrem pudrem przetrzyj przez sito.
Pozostałe większe kawałki migdałów wyrzuć.
Ubij białka na sztywno w metalowej misce.
Gdy przechylasz miskę powinny trzymać się dna, nie wylewać się.
Dodaj cukier. Ubij do rozmieszania. Opcjonalnie dodaj teraz barwnik i lekko ubij.
Dodaj mąkę migdałową i cukier puder. Teraz najważniejszy krok!
Mieszaj delikatnie drewnianą lub plastikową szpatułką.
Gdy tylko masa się połączy (ciasto będzie jednolite) pomieszaj jeszcze trzy-cztery razy i przestań mieszać.
Ciasto na makaroniki nie może być za mało lub za dużo pomieszane.
Na papierze do pieczenia wyciskaj ze szprycy cukierniczej małe ciasteczka (powiększą się).
Uderz blachą w stół kilka razy żeby pozbyć się nadmiaru powietrza.
Zostaw na 30 minut do wysuszenia.
Piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 10 minut.
Przed podaniem przełóż je jakimś pysznym kremem ;)

Ps. Pochwal się swoimi makaronikami z komentarzu ;) Zdjęcia mile widziane.

niedziela, 2 października 2016

Chole Palak - gotowe w 15 minut!!!




Chole Palak to danie wywodzące się z północnych Indii.
To ciecierzyca i szpinak w pikantnym sosie.
To bardzo proste do upichcenia indyjskie danie.
A warto ponieważ jest przepyszne a przy tym bardzo zdrowe :)
Same zalety!

Składniki:

2 puszki ciecierzycy
opakowanie świeżego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1 opakowanie pomidorów z puszki
kilka papryczek chilli
opcjonalnie liście kozieradki
garam masala
kurkuma
kumin
liść laurowy
olej kokosowy

Przygotowanie:

Zmiel cebulę na pastę w blenderze.
Następnie zmiel czosnek ze świeżym imbirem.
Zmiel pomidory.
Drobno posiekaj szpinak lub zostaw całe liście jeśli tak wolisz :)
Rozgrzej olej.
Dodaj kumin, liść laurowy i chilli. Podsmaż je przez około 20 sekund.
Dzięki temu przyprawy lepiej oddadzą swój aromat.
Dodaj cebulę. Smaż na małym ogniu mieszając.
Po 2 minutach dodaj czosnek i imbir i kurkumę.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj pomidory, szpinak i ciecierzycę.
Duś do miękkości. Dodaj wody gdyby było za gęste.
Pod koniec gotowania dodaj liście kozieradki i garam masalę.
Polecam z ryżem i chapati :) Smacznego!

Zachęcam wszystkich smakoszy do polubienia strony bloga na Facebooku :)
https://www.facebook.com/SageButterfly7/?ref=bookmarks