wtorek, 26 lipca 2016

Laddu


Laddu to jednen z najfajniejszych deserów na świecie!
To małe indyjskie kuleczki z mąki besan (z ciecierzycy).
Mąkę praży się przez co ma niezwykły smak, a cały dom wypełni się wspaniałym zapachem.
Możesz dodać do ozdoby orzechy np. nerkowca lub migdały.
Ladoo przygotowuje się na hinduskie święto Diwali :)

250g mąki besan
200g masła klarowanego
250g cukru pudru
2 łyżki wody
kilka orzechów nerkowca

Przygotowanie:
Rozgrzej w głębokiej patelni masło.
Dodaj mąkę z ciecierzycy i posiekane drobno orzechy.
Nie dodawaj zbyt wiele orzechów, bo ciężko będzie lepić Laddo.
Praż około 15 minut na średnim ogniu cały czas mieszając.
Użyj patelni z nieprzywieralną powłoką.
Kiedy masa będzie gotowa zobaczysz, że zmieniła kolor na piękny brąz i pięknie pachnie :)
Wystudź. Zmieszaj z cukrem pudrem i wodą. Wyrób.
Formuj małe kulki. Możesz zmoczyć ręce, będzie łatwiej.
Przechowuj w lodówce. Po około godzinie Laddu będzie w pełni zastygnięte :)

Jak Wam wyszło ;)
Chcecie jakiś przepis na inne indyjskie słodycze?
Dajcie znać w komentarzu :)


Panterkowa księżniczka pozdrawia!
Oto historia Mamby

wtorek, 12 lipca 2016

Rellenos de Papa


Rellenos de Papa to smażone kulki ziemniaczane z farszem.
Te są w wersji wegetariańskiej z warzywami :)
Pochodzą z południowej Ameryki, ten przepis jest bazowany na wersji Portorykańskiej.
W tym pięknym zakątku świata robi się pyszne zielone sofrito

Porcja na ok. 9 rellenos
4 bardzo duże ziemniaki:
3 łyżki skrobi 
1 jajko
sól, pieprz

Farsz:
1/2 szklanki zielonej
1,5 zielonej papryki
1 cebula
czosnek
natka kolendry, kolendra meksykańska
1 łyżka puree pomidorowego
kumin, sól, pieprz, chilli

Ugotuj obrane ziemniaki.
Ostudź wyłożone na tacy.
Dokładnie rozgnieć je w misce. Dodaj skrobię i jajko.
Ciasto nie powinno mieć grudek.
Zmiksuj czosnek, kolendrę, zielone chilli, paprykę, cebulę.
Podsmaż miks :) Duś do miękkości i odparowania nadmiaru wody.
Ugotuj soczewicę. Zmieszaj z sofrito. Dodaj przeprawy.
Lep kulki, nadziane farszem. 
Panieruj je w jajku i bułce tartej lub obtocz w skrobi.
Podawaj z jakimś pysznym sosem :)


Tarta cytrynowa z bezą



Hurrra! Ponad 20 000 wyświetleń!
Dziękuję! :)
Z tej okazji tarta cytrynowa z bezą!
Jest to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na świecie!
Królowa wśród ciast! Najsmaczniejsze ciasto jakie udało mi się upiec!
Połączenie chrupiącego spodu, kwaskowatego kremu cytrynowego i słodkiej miękkiej bezy.... Mniam!

Proporcje na standardową formę do tarty
Składniki:

Ciasto:

180 g mąki
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko / lub 1 łyżka jogurtu greckiego + 1 łyżka miodu

Krem cytrynowy:

2 łyżki skrobi 
100 g cukru
skórka otarta z 2 cytryn i 1 pomarańczy (najlepiej z greckiego ogrodu ;)
125 ml soku z cytryny (ok. 2-3 sztuki)
200 ml soku z pomarańczy
85 g masła
3 żółtka
1 jajko

Beza:

4 białka
200 g cukru pudru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki na kruche ciasto zmiksuj w malakserze.
Jeśli go nie masz przygotuj ciasto krojąc nożem masło i delikatnie ugniatając.
Gdy tylko się wymiesza zawiń w folię.
Schłódź ciasto w zamrażarce przez ok 30 minut.
Rozwałkuj cienko ciasto podsypując mąką.
Przenieś owinięte na wałek ciasto do formy.
Rozłóż je równomiernie. Ciasto powinno być też na brzegach formy.
Ponakłuwaj widelcem. Na ciasto daj papier do pieczenia i wysyp kaszę lub fasolkę.
Chodzi o to by obciążyć ciasto, by ładnie się upiekło.
Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Ciasto powinno być lekko podpieczone na następny etap :)

Krem cytrynowy:
W garnku podgrzej: sok z cytryny i pomarańczy, skórkę,
W misce dokładnie wymieszaj trzepaczką jajka, cukier i skrobię.
Gdy sok zacznie wrzeć dodać składniki z miski.
Zdejmij z ognia, bardzo energicznie mieszaj.
Podgrzej cały czas mieszając do zgęstnienia.
Zdejmij z ognia. Dodaj posiekane masło. Dokładnie wymieszaj.
Skosztuj krem! Jeśli jest za kwaśny dodaj więcej cukru.
Każdy cytrus ma swoją kwaśność dlatego nie da się precyzyjnie przewidzieć ilości cukru.
Lekko przestudzony krem wyłóż na ciasto.

Beza:
W misce ubij białka.
Powinny być sztywne, tak że jak przechylasz miskę zostają na dnie.
Nie powinny też być przebite, czyli ubite za długo.
Dodawaj cukier po łyżce miksując na niskich obrotach.
Gdy została Ci już tylko połowa cukru dodaj skrobię.
Kontynuuj dodawanie cukru.
Wyłóż bezę na ciepłą, nie gorącą masę cytrynową.
Możesz to zrobić łyżką lub szprycą cukierniczą zrobić fikuśne zawijasy :)
Od razu wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Bezę powinno się piec od razu i delikatnie ją nakładać,
inaczej klapnie. 
Piecz przez 18-20 minut.
Ciasto musi wystygnąć przed krojeniem.
Najlepiej zjeść tego samego dnia.

źródło:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3482/ultimate-lemon-meringue-pie
PS. Może masz  ochotę wyłączyć Ad Block na mojej stronie ;)

niedziela, 10 lipca 2016

Ryż Cytrynowy :)



Przepis na ten ryż znalazłam w jednej z moich ulubionych książek kucharskich - "Kuchnia Kryszny".
Zawiera mnóstwo ciekawych wegetariańskich indyjskich przepisów.
Polecam  każdemu, który szuka nowych smaków :)
Jak pewnie wiesz na Przystanku Woodstock wioska Kryszny ma swój obóz.
Można tam zjeść niesamowite indyjskie jedzenie!
Pokój i miłość dla wszystkich!
Ps. Każda potrawa z prażonymi orzeszkami jest najlepsza!

Składniki:
ryż ugotowany
3 łyżki orzeszków ziemnych lub nerkowców
1 łyżka nasion czarnej gorczycy
1/2 cytryny
szczypta kardamonu
kilka chilli
1/3 łyżeczki asafetity
kawałek imbiru
kurkuma
natka kolendry

Przygotowanie:
Podsmaż wszystkie przyprawy i orzeszki.
Uwaga gorczyca strzela ;) 
Możesz zakryć przykrywką patelnię.
Wymieszaj dokładnie z ryżem. 
Ozdób kolendrą.


sobota, 9 lipca 2016

Chana Masala - Gotowe w 10 minut!!!!


Jeśli masz ochotę na bardzo aromatyczne, zdrowe i proste w przygotowaniu danie to trafiła/eś w dziesiątkę!
Ciecierzyca jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka, witaminy, obniża poziom cholesterolu, pomaga przy anemii i obniża ciśnienie.
Hindusi uwielbiają ją, jak wszystkie warzywa strączkowe :)
Przyrządzają ja z dużą ilością przypraw, które nadają niesamowity smak!
Warto spróbować :)

Składniki:
2 puszki ciecierzycy
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1/2 pomidorów z puszki
liść laurowy
chilli
kurkuma
przyprawa chana masala lub gram masala
3 łyżki jogurtu
natka kolendry

Na rozgrzany olej wrzuć chilli i liść laurowy, cebulę, imbir, czosnek.
Smaż na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie.
Dodaj pomidory. Zmiksuj. 
Dodaj ciecierzycę oraz resztę przypraw i duś około 5 minut.
Dodaj jogurt i kolendrę. Jeśli jest za gęste dodaj trochę wody!
I tak pyszny posiłek gotowy!
Podawaj np. z ryżem, chapati i chutneyem :) 

środa, 6 lipca 2016

Chutney z orzeszków ziemnych - Wegański



Przepis na pyszny indyjski dip z orzeszków ziemnych.
Przypomina masło orzechowe, ale ma więcej przypraw :)
Bardzo dobry jako dodatek do indyjskich dań albo po prostu dip do chrupania warzyw lub pasta.

Składniki:

1 szklanka orzeszków ziemnych
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
2 papryczki chilli
szczypta kuminu i asafetity
kolendra do posypania
opcjonalnie: liście curry i ząbek czosnku
sól, 1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju

Podsmaż delikatnie w oleju chilli, orzeszki oraz gorczycę.
Ważne by orzeszki się ładnie przyrumieniły, ale nie spaliły - wtedy będą gorzkie.
Dodaj 1,5 szklanki wody i resztę składników. 
Gotuj przez około 5 minut od zagotowania.
Wystudź. Zmiksuj w malakserze :)
Ozdób natką kolendry!

Jeśli masz jakieś pytania lub masz pomysł jaki przepis chcesz zobaczyć na tym blogu zostaw komentarz :)
Przy okazji zapraszam do wypróbowania działu kuchni wegańskiej w spisie treści :)


wtorek, 5 lipca 2016

Słodko kwaśne tofu Zdrowe i Kolorowe


Bardzo fajny sposób na Tofu!
W asyście kolorowych warzyw i cudownej chińskiej marynacie!
Pełnowartościowy posiłek dla fanów chińszczyzny ;)

Składniki (dla 4 osób):

2 opakowania tofu
warzywa:
np. papryka, kapusta, cebula, marchewka, por
szczypiorek
orzechy nerkowca
czosnek, imbir
 ryż
Marynata:
ocet, miód, olej sezamowy, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 
1 łyżka skrobi, sól, 1/2 szklanki wody, chilli

Pokrój dokładnie warzywa. Użyj kilku kolorów papryk dla lepszego efektu.
Rozgrzej olej w woku. Smaż warzywa zaczynając od cebulki i nerkowców.
Mieszaj cały czas, ustaw płomień na maksymalny. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i imbir.
Wymieszaj marynatę. Gdy warzywa są już dobre dodaj ją.
Tofu pokrój w kostki i usmaż oddzielnie z każdej strony na złoto.
Wymieszaj z warzywami, posyp szczypiorkiem.
Podawaj z ryżem :) i/lub sałatką



poniedziałek, 4 lipca 2016

Włoska zupa z ciecierzycy - REWELACJA!


Cudowna kremowa zupa z ciecierzycy!
Zdrowa, sycąca, kremowa, pyszna!
Przepis pochodzi z Włoch.

Składniki na duży garnek:

400 g suszonej ciecierzycy
2 marchewki
2 ziemniaki
cebula
4 ząbki czosnku
1/2 cukinii
seler naciowy 2 łodyżki
koper
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
mięta i oliwa do przybrania

Namocz ciecierzycę przez całą noc.
Ugotuj do miękkości. Podsmaż cebulkę i seler.
Dodaj resztę warzyw (oprócz ciecierzycy). Podsmaż.
Dodaj wodę.
Gotuj do miękkości. Dodaj ciecierzycę.
1/2 zupy zmiksuj na krem. Połącz.
Ozdób miętą i oliwą :)
Bon Appetit!





piątek, 1 lipca 2016

Zupa groszkowa


Oto przepis na moją ulubioną zupę krem z zielonego groszku!
Idealna na letnie dni! Ma piękny zielony kolor!
Jak zrobić dobrą i naturalną zupę bez kostek?
Zrób soffritto, czyli podsmażone warzywa na oliwie. To doda potrawom aromatu :)

Składniki:
800 g zielonego wyłuskanego groszku świeżego lub mrożonego
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1/4 cukinii
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
garść mięty, bazylii, tymianku
sól, pieprz
2 liście laurowe
ziele angielskie
lubczyk
makaron dowolny

Przygotowanie:
Podsmaż pokrojoną drobno cebulkę i seler naciowy.
Dodaj cukinię, na końcu czosnek.
Gdy ładnie się zrumienią dodaj groszek.
Zalej wodą. Gotuj do miękkości.
Potem odlej 2/3 zupy, dodaj miętę, bazylię i tymianek. Zmiksuj na krem.
Przecedź przez sito.
Dodaj do reszty zupy.
Dodaj ugotowany wcześniej makaron.
Możesz użyć pokruszonego spaghetti.
Smacznego!