sobota, 25 czerwca 2016

Tort kokosowy z mlecznym kremem




Tort kokosowy
Jest baaardziej kokosowy niż większość przepisów, bo używam śmietanki kokosowej.
Smakuje niesamowicie! Polecam dla fanów kokosa!
Lekki, słodki, rozpływający się w ustach!
Dodaję mleko, a każdy fan Laddu wie że kokos i mleko to niebiańskie połączenie :)

Składniki:
800 g mleczka kokosowego schłodzonego
wiórki kokosowe
tubka mleka zagęszczonego słodzonego
opakowanie serka mascarpone
cukier
dżem truskawkowy
owoce do ozdoby

Biszkopt z tego przepisu:
8 jaj
40 dag cukru
30 dag mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki letniej wody
cukier waniliowy
2 łyżki oleju lub oliwy

Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem do białości. 

Dodawaj stopniowo mąkę, olej kokosowy, letnią wodę i proszek do pieczenia. 
W innej misce ubij na sztywno białka. 
Gdy przechylasz miskę powinny się nie przemieszczać ;)
Do ubicia białek użyj czystych ubijaczek.
Wszytko wymieszaj delikatnie. 
Piecz około 1 godziny w temperaturze 170-180 stopni. 
Wystudź ciasto.
Przekrój go na dwa tej samej grubości płaty.
Nasącz wodą kokosową.
Przygotuj krem. Ubijaj mascarpone, mleko zagęszczone i śmietankę kokosową.
Jak przygotować śmietankę kokosową?
Wyjmij łyżką tylko gęstą masę na górze puszki. 
Woda kokosowa osadza się na dole.
Nie dodawaj jej do kremu bo się nie ubije.

Za to użyj ją do nasączenia ciasta.
Ubij krem. Może być trochę rzadszy niż zwykła śmietana, ale zastygnie po schłodzeniu.
Dodaj dużo wiórek kokosowych i cukier do smaku.
Schłodź. Przełóż tort dżemem, kremem. Wysmaruj kremem boki i wierzch ciasta.
Ozdób owocami :)

piątek, 24 czerwca 2016

Victoria Sponge Cake - proste w wykonaniu!


Było to ulubione ciasto królowej Wiktorii, która uwielbiała delektować się nim w porze herbaty.
Inna nazwa to Victoria Sandwich.
Tradycyjnie do wyrobu ciasta dodaje się masło, przekłada się śmietanką i dżemem malinowym.
Wiosną dżem fajnie zastąpić świeżymi truskawkami :)
Ciasto oprósza się cukrem.
Jest naprawdę baaardzo proste w przygotowaniu i jeśli nie czujesz się pewnie w kwestii wypieków, to ciasto będzie idealne!
Poza tym jest cudowne! Truskawki, śmietanka, biszkopt! 
Idealne na lato!

Składniki:
225 g masła
225 g cukru
4 jajka 
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
225 g mąki
szczypta cynamonu i kardamonu
(składniki w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
śmietana kremówka
cukier puder
truskawki

Przygotowanie:
Utrzyj mikserem na puszystą masę masło z cukrem.
Dodawaj stopniowo po jednym jajku. Miksuj.
Dodaj resztę składników. Wymieszaj.
Piecz 180 stopniach.
Gdy ciasto ładnie się zarumieni, sprawdź czy gdy wbijasz w nie wykałaczkę jest mokra czy sucha.
Jeśli sucha ciasto jest gotowe.
Ostudź. Przetnij na dwa blaty.
Nasącz wodą z cytryną. Biszkopt będzie wilgotniejszy.
W środku ułóż truskawki i ubitą śmietankę z cukrem pudrem (do smaku).
W zimie użyj dżemu.
Wierzch posyp cukrem pudrem. 
Udekoruj truskawkami. Możesz "przykleić" je do ciasta na śmietanę.
Posypałam ciasto kwiatami lawendy i oregano dla lepszego efektu :)


Źródło:
http://www.donalskehan.com/recipes/classic-victoria-sandwich/

czwartek, 23 czerwca 2016

Warzywa z Woka


Oto przepis na pyszną domową chińszczyznę :)
Bardzo zdrowa potrawa, z dużą ilością warzyw i małą ilością tłuszczy.
Aromatyczna i pyyyszna!
Najlepiej podawać z ryżem lub chińskim makaronem.

Składniki:
brokuł
marchewka
szczypiorek w całości z cebulkami
pieczarki
cukinia
orzechy nerkowca
chilli
zielone papryczki
czosnek
sos sojowy
imbir
marynata chińska słodkie chilli

Przygotowanie:
Najważniejsze w kuchni chińskiej jest piękne pokrojenie warzyw.
Powinny być równo pokrojone, najlepiej w ten sam kształt.
Zawsze najpierw krój składniki, potem smaż.
Orzechy nerkowca podpraż.
Zacznij od marchewki.
Smaż w woku, z 2 łyżkami oleju.
Na największym ogniu, energicznie mieszaj. 
Dodaj brokuł, cebulkę, zielone papryczki, cukinię.
Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki.
Dodaj przyprawy i orzechy nerkowca.
Smaż jeszcze chwilę.
Warzywa powinny być chrupiące w środku.
Dodaj marynatę, sos sojowy i szczypiorek.
Czarna Mamba życzy smacznego!


środa, 22 czerwca 2016

Wiosenne risotto


Zapraszam do wypróbowania włoskiego przepisu na wiosenne risotto :)
Wszystkie smaki wiosny na jednej patelni!
Cudowny aromat! Bardzo eleganckie danie, nadaje się na specjalne okazje :)
Ważne aby w przepisie użyć ryżu do risotto. Ma on inny kształt niż długoziarnisty.
Jest zaokrąglony na końcach i grubszy po środku.
Zainspirowane przepisem mojego ulubionego kucharza - Gennaro Contaldo:
https://www.youtube.com/watch?v=JjtPKmz-Ses

Składniki dla 4-5 osób:
drobne zielone szparagi
500 g ryżu do risotto
1/2 cukinii
2 garście zielonego groszku
2 garście młodych liści szpinaku
łodyga brokuła
1 cebulka
3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
szklanka białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
świeże gałązki tymianku i oregano, liście szałwii, bazylii, mięty, rozmarynu  
bulion warzywny przygotowany wcześniej
20 g żółtego włoskiego sera 

Przygotowanie:
Warzywa pokrój drobno. Szpinak zostaw w całości.
Łodygę brokuła obierz z łykowatej skórki i pokrój w kostkę.
Podsmaż cebulkę i seler naciowy. Dodaj warzywa i zioła (oprócz szpinaku).
Podsmaż. Dodaj ryż. Smaż jeszcze chwilkę.
Dodaj białe wino.
Zalej bulionem warzywnym. Mieszaj drewnianą łyżką. 
Włoskie risotto powinno mieć kremową konsystencję.
Ryż pod wpływem mieszania tworzy sos, który nie powinien cały wsiąknąć w ryż.
Pod koniec gotowania dodaj szpinak.
Gdy risotto jest al dente zdejmij z ognia. Dodaj jeszcze pół chochelki bulionu.
Przykryj dokładnie. Odstaw na 15 minut.
Podawaj. Posyp serem i polej oliwą.
Przyozdób liśćmi mięty :)

wtorek, 21 czerwca 2016

Krokiety z kapustą i pieczarkami





Cześć!
Oto przepis na chrupiące krokiety z kapustą i grzybami.

Składniki:

Naleśniki:
Porcja dla 4 osób
3 i 1/4 szklanki mleka lub wody gazowanej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju 
2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko lub dwa małe

1 cebula
młoda kapusta
300 g pieczarek
4 łyżki bułki tartej
pieprz, sól, koperek
jajko i bułka tarta do panierki

Trzepaczką wymieszaj jaka, mąkę, proszek do pieczenia i 2 szklanki wody lub mleka.
Dodaj resztę składników. Dokładnie wymieszaj.
 Smaż naleśniki na teflonowej lub innej nie przywieranej patelni.
Kapustę drobno poszatkuj. Ugotuj. Odcedź.
Podsmaż cebulkę. Dodaj pokrojone pieczarki. Duś.
Wystudź farsz. Dodaj bułkę tartą.
Wymieszaj. Nałóż kilka łyżek farszu na naleśnik.
Zegnij lekko dwa boki. Następnie roluj. Obtocz w roztrzepanym widelcem jajku. Potem z bułce tartej.
Smaż :) Idealne jako dodatek do zupy!


piątek, 17 czerwca 2016

Sycylijskie Biscotti



Przepis na oryginalne Sycylijskie ciasteczka z okolic miasta Syrakuzy. 
Z dużą ilością kandyzowanych owoców, skórki cytrusowej i orzechów.
Idealnie pasują na włoskie śniadanie z Cappucciono :)

Składniki:
500 g mąki
250 g cukru drobnego
75 g masła
skórka otarta z pomarańczy i cytryny
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy
3/4 łyżeczki sody
1 jajko
sok z 1 dużej pomarańczy
drobno posiekane orzechy
drobno posiekane kandyzowane owoce
opcjonalnie posiekana twarda włoska marmolada
opcjonalnie odrobina mleka

Składniki wymieszaj widelcem. 
Odstaw na 1 godzinę.
Jeśli ciasto jest za twarde dodaj odrobinę mleka.
Uformuj płaskie placuszki.
Piecz w 200 stopniach aż nabiorą pięknego koloru.
Przestudź kilka minut i potnij na grube paluszki.



wtorek, 14 czerwca 2016

Sycylijska pizza



Jak zrobić prawdziwą włoską Pizzę???
Otóż prawdziwa pizza, nie fast food pizzopodobny na pewno nie zawiera Goudy, oleju, kostek przyprawowych, ketchupu, majonezu....
Na pewno znajdziesz na niej: włoski ser, sos z pomidorów, świeże zioła, oliwę...
Oto przepis!

Składniki
Ciasto na pizzę  link do przepisu
Sos pomidorowy
rozmaryn
parmezan
cebula
oliwa

Przygotuj sos pomidorowy, mocno go odparuj by pizza nie była wodnista. Wystudź. Dodaj czosnek.
Opcjonalnie podsmaż trochę cebulki.
Gdy masz już gotowe ciasto ukształtuj je rękami.
Nie musi być perfekcyjnie okrągłe, nie ma wyglądać jak z fabryki ;)
Po nakłuwaj widelcem.
Daj cebulkę, sos, rozmaryn.
Wstaw do nagrzanego pieca ( najlepiej palonego drewnem) na minimum 250 stopni.
Jeśli masz kamień do pizzy też się przyda. 
Po chwili dodaj oliwę i parmezan. 
Pizza zmieni pięknie kolor gdy będzie gotowa :)

Smacznego!



wtorek, 7 czerwca 2016

Makaron z papryką


Spaghetii w sosie z papryką.
Jak przygotować szybki i zdrowy posiłek?
Nie warto sięgać po gotowe dania, przygotowane w fabryce tygodnie temu.
Warto zrobić makaron!

Składniki:
Spaghetti

2 papryki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
oliwki
oliwa, sól, pieprz, chilli
passata
świeże zioła: rozmaryn, bazylia, oregano, pietruszka

Ugotuj makaron.
Podsmaż cebulkę i paprykę (na oliwie!). Gdy się przyrumienią dodaj czosnek i pomidory.
Dodaj zioła i dopraw!
Proste a pyszne :)
W międzyczasie możesz przygotować szybką sałatkę :)