poniedziałek, 30 maja 2016

Frittata


Frittata to włoska potrawa z jajek i warzyw.
Możecie ją zrobić z dowolnym dodatkiem:) pomidorki, cebulka, papryka, bazylia, oliwki, cukinia, marchewka, grzyby....
Część ludzi piecze ją w piekarniku po podsmażeniu warzyw.
Jest idealna na śniadanie :)

Składniki na jedną porcję:
np. papryka
2 jajka

Jajka bardzo dokładnie wymieszać widelcem.
Paprykę podsmażyć na oliwie, dodać sól, pieprz, tymianek i co tylko chcecie.
Złożyć dwa krańce omletu do środka, obrócić.
Ps. Przepis z Sycylii :)


piątek, 20 maja 2016

Piatto di Frutta


Piatto di Frutta

to włoski talerz pełen owoców.
Układa się najsłodsze, najlepsze sezonowe owoce.
To naprawdę najlepszy i najzdrowszy pomysł na letni deser :)
Na zdjęciu użyłam pomarańczy, truskawek, mandarynek.
Do tego deser z karobu i liście mięty :)
W tle piękne sycylijskie kafelki.
Ważne jest aby użyć I klasy świeżych owoców.
Żeby ładnie je pokroić i dobrać kolorystycznie.
W lecie dla ochłody możesz też na owocach ułożyć lody lub sorbety.
Najlepszego :)


czwartek, 19 maja 2016

Wiosenny obiadek


Co zjeść w wiosenny dzień?
Kiedy wszystkie pyszne warzywa są świeże...
Wege wiosennych obiadów jest co nie miara!
Mogą to być młode ziemniaczki, fasolka szparagowa i twarożek jak dziś
lub kalafior, młody groszek z marchewką, duszony bób, mizeria z koperkiem, rzodkieweczki
Do tego świetnie! pasują kotleciki jajkowe, jajko sadzone
oraz dipy. Taki prosty możesz zrobić mieszając jogurt z rzodkiewką, pietruszką i szczypiorkiem.
Na deser proponuję sezonowe owoce :)

Składniki:

Twarożek
sól, pieprz, szczypiorek
jogurt lub śmietana

Młode ziemniaczki
sól, masło, koper

Fasolka
masło, bułka tarta

Twarożek wymieszaj dokładnie z jogurtem, solą, pieprzem, szczypiorkiem.
Ziemniaczki wyszoruj i ugotuj. Wymieszaj z masłem i koperkiem.
Fasolę szparagową ugotuj.
Podpraż delikatnie bułkę tartą, dodaj masło!
I gotowe!

środa, 18 maja 2016

Kuchnia włoska

Podczas mojej podróży po Italii poznałam wiele cudownych przepisów.
Najlepiej poznałam kuchnię południową - sycylijską.
Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, każdy region, czasem nawet każda wioska, ma swój specyficzny sposób przygotowywania potraw.
Włosi jedzą dużo oliwy, ziół, serów, ryżu, warzyw ( na Sycylii kochają bakłażany) i owoców.
Można więc śmiało powiedzieć, że jest to raj dla wegetarian :)
Składniki najlepiej smakują oczywiście we Włoszech, gdy są świeże.
Krzewy rozmarynu, mozzarella, słodziudkie pomidory i pomarańcze!
Dlatego bardzo polecam wszystkim kulinarne podróże.
Wszędzie można zjeść coś ciekawego i nowego.
Wiele potraw przygotowuje się w piecu palonym drewnem.
Daje to niesamowity aromat!

Włoskie śniadanie zwykle składa się z kawy oraz biscotti, włoskich ciasteczek lub słodkiego rogalika.
Dla turystów robi się np. frittatę z papryką, podaje się ricottę, pomidory i chleb.
Włoski lunch, obecnie główny posiłek dnia składa się z czterech potraw.
Na pierwsze danie podaje się Antipasto, czyli talerz pełen przystawek.
Może to być: ricotta, pomidorki z pesto; duszony bób z koprem włoskim i oliwą; karczochy z czosnkiem i semoliną; przeróżne sery; słodka marmolada z pomidorów do serów; caponata czyli potrawka z bakłażana; pepperonata czyli pieczone papryki w zalewie; sałatka z pieczonego bakłażana; kotleciki z cukinii, semoliny i jajka; oliwki; duszone fasolki szparagowe; podsmażane cukinie; roladki z bakłażana zapiekane z serem; ciasteczka z oliwą i melisą...
Do przystawek podaje się chleb, podprażony na patelni, polany oliwą, posypany solą i tymiankiem.
Obok podaje się wszelakiej maści zupy np; dyniową, cukiniowo - ziemniaczną, krem z bobu lub marchewki. Zupy skrapia się oliwą, przyozdabia miętą, czasem podaje z grzaneczkami podsmażonymi na oliwie z szałwią i solą.
Drugie danie to zwykle makaron lub risotto.
Risotto przygotowuje się inaczej niż w innych krajach. Ryż po włosku jest w kremowym ryżowym sosie.
Przykładowe risotto: z karczochami, z truskawkami, z groszkiem.
Używa się ryżu do risotto, bardziej okrągłego niż długo ziarnisty.
Makarony, które we Włoszech są o wiele lepszej jakości podaje się w sosie.
Do sosu używa się pysznych włoskich passat oraz ziół.
Trzecie danie jest nie wegetariańskie, więc nie będę o tym pisać.
Czwarte danie to deser.
Sycylia słynie z deserów.
Zwykle podaje się Piatto di Frutta, czyli talerz sezonowych owoców.
Truskawki, melony, pomarańcze, kiwi, kaki, arbuz, brzoskwinie...
Można skropić je dodatkowo sokiem owocowym.
Często owocom towarzyszą słynne włoskie lody i sorbety.
Czasem różne desery np. krem mleczno pomarańczowy, zagęszony karob, pudding z dyni, chałwa z semoliny.
Oczywiście do posiłku pije się miejscowe wino oraz grappę.

Jeśli macie jakieś pytania lub chcecie bliżej poznać jakiś przepis śmiało piszcie :)


Antipasto


Przepiękny sycylijski krajobraz

Makaron z sosem bakłażanowym


Składniki:
1/2 cebuli
1/2 cukinii
2 ząbki czosnku
bakłażan
parmezan
oliwa, chilli, pieprz, tymianek, koper włoski, oregano
passata
beszamel z semoliny

Warzywa pokrój w kostkę. Smaż na oliwie zaczynając od cebulki. Czosnek dodaj na koniec.
Bakłażany smaż odzielnie na oliwie. Dodaj do nich oregano i sól.
Do warzyw dodaj beszamel. 
Wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp parmezanem i skrop oliwą :)
Do tego sałatka i pyszny obiadek gotowy!

poniedziałek, 9 maja 2016

Wegetariańska kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana to klasyczny polski dodatek do dań.
Dobrze przyrządzona jest przepyszna.
Polecam do ziemniaczków z koperkiem włoskim :)

Składniki:

Główka kapusty
lub 2 paczki kapusty kiszonej
1 duża cebula
4 łyżki mąki
3 łyżki oleju
sól, pieprz
pietruszka
opcjonalnie kilka suszonych grzybów

Kapustę poszatkować.
Kapustę kiszoną przepłukać dokładnie 3 razy.
Ugotować. Odcedzić, zostawić około 3/4 szklanki wody.
Usmażyć posiekaną drobno cebulkę posypaną mąką.
Dodać grzyby. Dodać kapustę i wodę.
Gotować na małym ogniu około 40 minut :)


Jeśli macie jakieś pytania śmiało piszcie komentarze :)
Co tydzień nowe pyszne wegetariańskie przepisy!



niedziela, 8 maja 2016

Zupa krem brokułowa :)

Zupa krem z brokuła to bardzo popularna zupa.
Jest prosta w przygotowaniu, nadaje się na specjalne okazje i jest wyjątkowo zdrowa.
Brokuły mają silne działanie antynowotworowe i korzystne działanie na wzrok.
Zupę krem możesz podać sama, z małymi grzankami (np. na oliwie z szałwią lub masłem czosnkowym), z groszkiem ptysiowym lub z ziołami.
Nie dodawajcie do zup kostek, to sama chemia!
Możesz przygotować zupę z samych różyczek lub całego brokuła.

bulion warzywny odcedzony
brokuł
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
jogurt grecki
2 łyżki oliwy
pietruszka

Ugotuj brokuł. Zmiksuj.
Gdy zupa odrobinę przestygnie dodaj jogurt grecki :)

Jeśli podobał Ci się przepis proszę zagłosuj na to zdjęcie w konkursie :))))))

https://fotowalbrzych.pl/zdjecie/owe

Dzięki :*

sobota, 7 maja 2016

Shake truskawkowo - bananowy


Shake czyli koktajl najlepiej smakuje w lecie.
Możesz zrobić go z dowolnych owoców.
W wersji wegańskiej do zmiksowanych owoców dodaj sok pomarańczowy lub mleko roślinne.

Składniki należy zmiksować w blenderze, a jogurtu dodać więcej niż mleka.

Wersja I:
(odpowiednia do blenderów o słabej mocy)
truskawki
banany 
cukier
jogurt grecki
mleko

Wersja II:
truskawki 
banany
cukier 
lody 
mleko

Wersja III:
zamrożone truskawki
zamrożone banany
cukier
jogurt grecki
mleko

piątek, 6 maja 2016

Puree ziemniaczane



Puree z ziemniaków to bardzo popularny dodatek do wielu dań.
Idealne Puree powinno nie mieć żadnych grudek, być kremowe i pyszne :)

Składniki:

6 ziemniaków
1/2 szklanki mleka
3 łyżki oliwy lub masła
sól, pieprz
szczypiorek, koper lub pietruszka

Ziemniaki ugotować do miękkości. Ciepłe bardzo dokładnie pognieść lub najlepiej zmiksować.
Dodać resztę składników, jeszcze raz zmiksować!


A to kózka, która uciekła ze swojego pastwiska w poszukiwaniu liści oliwek :)

czwartek, 5 maja 2016

Sałatka ziemniaczana



Bardzo fajna sałatka na kolację z kanapeczką.

Składniki:

4 ugotowane ziemniaki
Koperek lub szczypiorek
Majonez
Sól, pieprz
Cebulka czerwona
Opcjonalnie jajko

Wszystko pięknie pokroić w kosteczkę i wymieszać J


Przy okazji pragnę polecić niesamowitą miejscowość Paleros w Grecji.
Spędziłam tam niesamowite trzy tygodnie.
To widok z antycznego Paleros :)
Wiosna w Grecji jest piękna, wszystko kwitnie, owady budzą się do życia, trawa zieleni się :)
To widok z przełomu marca i kwietnia.

wtorek, 3 maja 2016

Empanadas na liściu bananowca


Hej
To moja druga wersja  na pierożki Empanadas.
Tym razem przetestowałam wersję z warzywami.
Im więcej dasz chilli tym lepiej :)
Zdjęcie przedstawia ucztę Empanadasową na liściu bananowca w towarzystwie sals :)
Oczywiście salsy są niezbędne do Empanadas!

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:
 2 szklanki mąki
4 łyżki masła
odrobina bardzo zimnej wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 małe jajko (opcjonalnie)
szczypta kuminu

Farsz:
fasolka szparagowa lub czerwona
kukurydza
czosnek
cebula
papryka
pieczarki
1 szklanka passaty
chilli, słodka papryka, pieprz, kumin, sól
1/3 szklanki startego sera żółtego (opcjonalnie)

Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto oprócz wody. Rozetrzyj palcami lub zmiksuj w misie miksera masło z mąką. Dodaj wody. Ciasto powinno być luźne, lecz nie za twarde.
Odstaw na 30 minut przykryte ściereczką.
Fasolkę szparagową ugotuj.
Podsmaż cebulkę, paprykę, kukurydzę.
Po chwili dodaj pieczarki.
Dodaj 1/4 szklanki wody i duś pod przykryciem.
Dodaj przyprawy, passatę, czosnek, fasolkę.
Duś bez przykrycia by odparować nadmiar wody.
Wystudź farsz. Dodaj ser.
Rozwałkuj cienkie placuszki, odrobinę większe niż szklanka.
Faszeruj 1 łyżką nadzienia.
Sklej brzegi używając widelca lub ręcznie robiąc falbanki.
Smaż w rozgrzanym! głębokim oleju.
Nie usmażone empanadas można mrozić.

poniedziałek, 2 maja 2016

Wegańska sałatka grecka


Jak wie każde dziecko warzywa są bardzo zdrowe.
Oto przepis na dzisiejszą porcję witamin.
Zdjęcie z cudnej wyspy Jońskiej- Lefkady!

Składniki:
cebula
pomidory
ogórki
oliwki Kalamata
suszone pomidorki
papryka
sos Vinegret:
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
świeże zioła
sól i pieprz
pół ząbka czosnku ugniecionego w moździerzu
opcjonalnie 1/2 łyżeczki musztardy

Warzywa ładnie pokroić w kosteczkę. Cebulę w Wi-Fi (pół talarki) :)
Dressing wymieszać i polać sałatkę.
I gotowe!

PS. Polecam tworzenie sałatek na bazie oliwy z oliwek.
Jest bardzo zdrowa, a przy tym dodaje niesamowitego smaku :)

Miłego dnia!



niedziela, 1 maja 2016

Sezonowa sałatka pomidorowa


Sałatka z pomidorów najlepiej smakuje w lecie, kiedy pomidory dojrzewają na słońcu!
Kocham pomidory i nie wyobrażam sobie bez nich życia.
Pamiętacie piosenkę Starszych Panów"Addio Pomidory"?
Pomidorki są bardzo zdrowe, upiększają, zapobiegają nadwadze, miażdżycy czy nowotworom.
W dodatku ich smak i zapach po zerwaniu z krzaczka!
Mniammm!


Składniki:
Pomidory
Cebulka
Ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
szczypiorek

Pokroić pięknie i zjeść!



Gnocchi di patate


Gnocchi to rodzaj przepysznych włoskich kluseczek, najpopularniejsze są ziemniaczane.
Natknąć się na nie można w całym rejonie Morza Śródziemnego.
Każdy region, a nawet miejscowość we Włoszech ma swoje unikatowe przepisy.
Tak więc wersji Gnocchi jest nieskończoność :)
Mogą być zrobione z ziemniaków, semoliny, mąki pszennej lub kukurydzianej, warzyw, z dodatkiem ziół, szpinaku, serów...
Serwowane z dodatkiem sosu. Polecam: sos Neapolitański, serowy, grzybowy, pomidorowo -pieczarkowy, pesto, masło szałwiowe, z dodatkiem duszonych warzyw, czosnku, ricotty, suszonych pomidorów lub oliwek, posypane serem......
 Dzisiaj przygotowałam Gnocchi z sosem szpinakowym!
Szpinak może Ci się kojarzyć z bezsmakową zieloną ciapą z przedszkola ;)
Może być pyszny, ale trzeba go dobrze przygotować!
Ten przepis na sos jest świetny!

Składniki:

800 g ziemniaków
100 g mąki
1 jajko
sól, pieprz
świeży tymianek

Sosik:

500g szpinaku
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
oliwa
3 łyżki mąki
200 ml mleka
sól, pieprz, chilli

Ziemniaki nie obrane ugotuj. Następnie obierz ze skórki, pognieć.
Wystudzone pognieć z mąką i jajkiem, solą i pieprzem.
Opcjonalnie możesz dodać trochę listków świeżego tymianku.
Wyrób ciasto. 
Formuj małe kluski, krojąc je nożem.
Gotuj na osolony wrzątek. Wyławiaj.
Jeśli wolisz możesz potem odsmażyć gnocchi, żeby były bardziej rumiane.
Sosik:
Podsmaż cebulkę. Dodaj mąkę,Wymieszaj.
Dodaj resztę składników.
Duś sos aż szpinak zmięknie.
Pychta!