sobota, 27 lutego 2016

M'hanncha

To marokańskie ciasto, zwane często ciastek wężowym, ze względu na wygląd jak zwinięty wąż.
Ciasto zwykle przygotowuje się z arkuszy ciasta filo/phillo z nadzieniem migdałowym, ja jednak wypróbowałam wersję z nadzieniem daktylowym.
Jeśli używasz gotowego ciasta filo jest to bardzo proste w przygotowaniu.
Ja robię je sama i jest to naprawdę trudne.

Składniki:
500 g daktyli

500 g gotowego ciasta filo
1 kostka masła

cukier puder
pistacje i migdały

Przygotowanie:
Daktyle umieść w durszlaku.
Ten umieść w dużym garnku napełnionym na 2 cm wodą.
Przykryj przykrywką, gotuj ok 10 minut do zmięknięcia.
Zmiksuj na pastę daktylową.
Ciasto filo ułóż wzdłuż stolnicy, każdy arkusz dokładnie posmaruj roztopionym masłem.
Zrób węża z pasty daktylowej ;)
Zwijaj wokół  niej ciasto filo.
Posmaruj masłem wierzch.
Piecz aż będzie lekko złoto brązowe w 180 stopniach.
Posyp cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami i migdałami :)


czwartek, 25 lutego 2016

Przepis na Masalę

Masala to przyprawa z kuchni indyjskiej.
W Indiach najlepszym komplementem dla kucharza jest usłyszeć, że zapach jego dania pozostaje na rękach nawet po kilku dniach.
Każda hinduska rodzina ma swój oryginalny przepis na masalę.
Kombinacja możliwych składników jest tak duża, że każdy jest w stanie stworzyć niepowtarzalną przyprawę.
Tradycyjnie przyprawy rozbija się w ogromnym moździerzu.
Moja przyprawa to Tandoori Masala. Choć z braku pieca Tandoori używam jej do dań z duszonych warzyw i paneeru.
Najlepsza jest przez pierwsze 2 miesiące po przyrządzeniu, potem może stracić smak.
Muszę zaznaczyć, że kmin rzymski a kminek to zupełnie inne przyprawy o innym zastosowaniu.
Przyprawa powstała z tych składników będzie miała pikantny, słodki w zapachu aromat, z niewielką ilością goryczy.
Jest napraaaaaawdę czadowa!

Składniki:

2 łyżeczki kminu rzymskiego
1,5 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka suszonego imbiru
3/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1,5 łyżeczki kurkumy
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
3 liście laurowe
5 goździków
6 suszonych strąków chilli, najlepiej pieprzu cayenne (to też chilli)
1/2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki kozieradki
1/6 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/2 łyżeczki nasion gorczycy czarnej
opcjonalnie 1 łyżeczka mango w proszku
opcjonalnie troszkę wiórek kokosowych oraz płatków z migdałów

Składniki dokładnie wymieszać. Można je zmiksować jeśli chcesz.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniczku np. na przyprawy lub małym słoiczku.
Bardzo polecam na ekonomiczny w kosztach, a unikatowy prezent.
Szczególnie w jakimś ładnie zrobionym opakowaniu!

środa, 24 lutego 2016

Marokańska potrawka z 7 warzyw

Tagine to nazwa marokańskiego naczynia do duszenia potraw na małym ogniu jak i dania przygotowanego w tych naczyniach.
Wolne gotowanie sprawia, że cały aromat warzyw i przypraw pozostaje w garnku, a pozostały płyn nadaje miękkości kaszy kuskus.
Mix przypraw najlepszy do tej potrawy to Ras el Hanout.
Polecam to danie z sałatką marokańska.
Polecam również oczywiście podróż do Maroka!

Składniki:

7 warzyw np.:
cukinia
czerwona cebula
fasolka szparagowa
2 marchewki
2 pomidory
cieciorka ugotowana lub z puszki
2 ziemniaki

4 łyżki oliwy
ząbek czosnku
przyprawa arabska 
Sól

Kuskus
Oliwa
Sól

Przepis:

Cebulę i pomidory pokrój na talarki.
Cukinię i marchewkę przekrój na pół, potem wzdłuż i na trzy części, tak aby powstały grube paski.
Ziemniaki obierz i  pokrój w kostkę.
Głęboką patelnię lub tagine wysmaruj oliwą.
Ułóż kolejno: cebulę, ziemniaki, marchew, fasolkę.
Zalej kubkiem wody z przyprawami.
Przykryj. Duś na małym ogniu 30 minut.
Dodaj resztę warzyw.
Duś na bardzo małym ogniu do całkowitego zmięknięcia.
Przygotuj kuskus. Rozmieszaj go dokładnie z łyżką oliwy i solą tak by pokryć oliwą wszystkie ziarenka.
Zalej wrzątkiem w proporcji 1:1. Poczekaj 5 minut.
Jeśli przygotowujesz większe ilości kuskusu dodaj odrobinę mniej wody.
I gotowe!


Polecam bardzo film "Hair: i "The Wall" Pink Floydów jeśli masz ochotę na Musical :)

Marokańska sałatka z marchewki i pomarańczy


Dostałam od mamy, która była w Maroku na wakacjach mix przypraw z ponad 40 lokalnych składników i trochę mielonego kuminu.
Przyprawy te mają taki zapach jakiego jeszcze nie czułam.
Te sprzedawane w Polsce mają bardzo niewiele aromatu.
Kumin ma tak piękny słodko, gorzki zapach!
W tej sałatce go wykorzystuję.
Jeśli chcesz poczuć smak Maroka w swoim domu spróbuj tego przepisu!

4 duże marchewki
Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
mięta
szczypta kuminu
szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu
opcjonalnie 1 łyżka oliwy

Marchewki obierz i zmiel w misie miksera na drobno.
Wymieszaj z resztą składników.
Pozostaw na godzinę by smaki się przeniknęły.
Znakomicie pasuje do potraw z kuskusem :)

Kot poleca wygrzewanie się obok kaloryfera po obiedzie!

wtorek, 23 lutego 2016

Śródziemnomorska zupa pomidorowa


Zupka ta jest ciekawą wersję zwykłej pomidorówki, jest bardziej aromatyczna i rozgrzewająca.
Z greckimi wpływami :)
To jedna z moich ulubionych zup, ma wspaniały aromat ziół i słodki pomidorów.
Uwielbiam ją w jeszcze bardziej czosnkowej wersji z grzaneczkami :)

Składniki:

1,5 cebuli
1 marchew
mały kawałek selera
2 liście pora
główka czosnku
łodyżki natki pietruszki
pietruszka korzeń
oliwa z oliwek
kilka łyżek śmietanki lub jogurtu greckiego
świeże pomidory w sezonie, sparzone, obrane ze skórek i zmielone
lub zimą pomidory w puszce - 3 sztuki
chilli całe suszone
sól
pieprz
tymianek, najlepiej świeży
liście bazylii
słodka papryka w proszku
opcjonalnie skóra od parmezanu oraz tarty parmezan

Grzaneczki czosnkowe:

kawałek chleba lub bułki
na masełko czosnkowe: czosnek, masło, chilli, papryka ostra i słodka w proszku, oregano, pieprz i sól

Przygotowanie:

Podsmaż pół cebulki na oliwie. Gdy zmięknie dodaj marchew, seler, por, główkę czosnku (lekko pobitą nożem :),  skórę od parmezany, pietruszki, chilli. Gotuj wywar.
Następnie wyłów warzywa, dodaj pomidory, przyprawy, śmietankę.
Zmiksuj.
Składniki na masło czosnkowe po prostu zmiksuj lub wymieszaj.
Usmaż grzanki z chleba pokrojonego w kostkę.
Podawaj z grzaneczkami czosnkowymi posypane parmezanem i liśćmi bazylii.
Smacznego!




Chlebek z kminkiem na maślance


Chlebek jest wyjątkowo chrupiący z zewnątrz a w środku autentycznie miękki!
Pachnie zabójczo!
Oczywiście możesz dać coś innego zamiast kminku, np. czarnuszkę, siemię lniane, prażony sezam, mak....
Maślanka dodaje mu delikatności.

Składniki na duży bochenek :
600 g mąki typ 650-800
(można użyć 1/4 mąki razowej, 3/4 typ 650-800)
20 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
Kminek
Siemię lniane
woda 1/2 szklanki
maślanka
1 łyżeczka miodu

Zacznij od przygotowania rozczynu.
Wymieszaj 1 łyżkę mąki z letnią wodą, miodem i drożdżami.
Zostaw na 15 minut.
Następnie połącz z resztą składników.
Wyrabiaj na stolnicy 15 minut, aż ciasto nabierze właściwe struktury.
Jest to warunek konieczny do uzyskania pysznego pieczywa.
Uformuj koło. Przykryj mokrą ściereczką, zostaw na 1,5 - 3 godziny.
Po tym czasie uformować bochenek.
Jeśli nie wiesz jak to zrobić polecam filmik:


Do formowania bochenka podsypuję stolnicę mąką i kminkiem, dzięki czemu ziarenka nie odpadają po upieczeniu, ale są "wgniecione" podczas formowania.
Następnie przygotowuję brytfannę (jest najlepsza do pieczenia), na spód daję papier do pieczenia oraz mąkę i kminek.
Ostrożnie przekładam chleb. Trzymam pod mokrą ściereczką przez 1 godzinę.
Po tym czasie wsadzam przykrytą brytfannę do koniecznie rozgrzanego piekarnika na 250 stopni.
Przykrywkę brytfanny można lekko skropić wodą, ale nie aż tak by z niej kapało.
Dzięki przykrywce chleb jest chrupiący. Trzymam w piecu przez około 60 minut.
Studzę na kracie i gotowe!

poniedziałek, 22 lutego 2016

Warzywny Rosół



Dzisiaj zrobiłam warzywny rosół na walkę z przeziębieniem.
Na początku wiosny aż ciężko się nie rozchorować.
Długie gotowanie zupy sprawia że cały smak przenika do wywaru.
Można go wykorzystać do wszystkiego :) Jako baza innej zupy lub nawet do risotta.
Do rozgrzania dodaję nawet trochę chilli!
Witaminki rozpuszczają się w tłuszczach więc dodaj troszkę oleju.
No i oczywiście wywary gotujemy od zimnej wody.


Składniki:
4 marchewki
1/2 selera
2 korzenie pietruszki
1/4 kalarepy
łodyżki pietruszki natki
3 cebule
liście pora
1 łyżka oleju
opcjonalnie: chilli w proszku
1 łyżeczka sosu sojowego
sól
pieprz
makaron do rosołu
natka pietruszki

Przygotowanie:

2 cebule delikatnie opalić na kuchence.
Warzywa obrać, zalać zimną wodą i gotować na najmniejszym płomieniu 3-4 godziny.
I gotowe! Wyjąć warzywa, marchewki pokroić i wrzucić z powrotem do garnka.
Serwować z makaronem i natką pietruszki.
Smacznego i zdrowia!

niedziela, 21 lutego 2016

Qatayef



To egzotyczne ciasto podobne do europejskich naleśników, tyle że drożdżowe.
Jest bardzo słodkie, z kremowym nadzieniem. Pistacje dodają ciasteczkom piękny kolor.
Jeśli chcesz poczuć smak Egiptu w swoim domu koniecznie spróbuj tego przepisu!
Na ciasto:
1 szklanka semoliny
1 szklanka mąki pszennej
2 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka suszonych drożdży
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
Syrop:
2 szklanki cukru
1 szklanka wody
cynamon, kardamon, goździk
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
Ricotta i cukier puder (jeśli nie macie nie solonego arabskiego sera)
Zmielone pistacje
Miłość
Składniki na ciasto i połowę mleka wymieszaj dokładnie trzepaczką do jajek.
Następnie dodaj resztę mleka i dokładnie wymieszaj. Ogranicza to powstawanie grudek.
Zostaw ciasto na 30-60 minut.
Następnie na średnim ogniu na teflonowej patelni nalej około 2 łyżek ciasta, tak by utworzyć niewielki okrąg.
Na cieście tworzyć zaczyna się mnóstwo dziurek.
Gdy wierzch ciasta stanie się nie lepiący i zmieni kolor to znak, że naleśniczek jest już gotowy.
Smażymy go tylko z jednej strony! Powinna być złotobrązowa.
Jeśli jest czarna zmniejsz płomień lub trzymaj krócej naleśnik na gazie.
Syrop gotuj na małym ogniu do momentu aż po wyłowieniu na talerzyk będzie bardzo lepki.
Nie pozwól by syrop stał się brązowy, wtedy wyjdzie karmel.
Mieszkaj od czasu do czasu.
Wystudź.
Ubij ricottę mikserem z cukrem pudrem.
Nadziewaj Qatayef ricottą, sklej górne brzegi ciasta (jest lepkie po bokach) razem,
zostawiając 1/4 nie sklejoną.
Maczaj wystający kawałek w pistacjach. Polej syropem.


I gotowe! 

Zródło: