wtorek, 14 czerwca 2016

Słone ciasteczka z kocimiętką



Oto pyszny Sycylijski przepis na słone ciasteczka z kocimiętką która rośnie na łąkach tej pięknej wyspy.
Robi się je z ciasta na pizzę :)
Dodaje się też oliwę, bo potrawa bez oliwy we Włoszech jest niekompletna.
Te były pieczone w piecu opalanym drewnem :)

Przepis:

Ciasto na pizzę: 

500 g mąki
15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
woda

1. Zacznij od "ożywienia" drożdży.
Woda której używasz do drożdży powinna być ciepła (ale nie parząca! to zabije drożdże a ciasto nie wyjdzie).
Wsyp do szklanki 4 łyżki mąki, cukier, drożdże i tyle wody by rozczyn był dalej gęsty, konsystencji jogurtu.
Dokładnie wymieszaj.
Zostaw na około 15 minut. Jeśli wszystko jest w porządku, drożdże nie są stare, nie zabiła ich temperatura itp. zobaczysz bąbelki na powierzchni.
2. Do misy wsyp rozczyn, sól, mąkę. Dodawaj powoli ciepłą wodę.
Robi się to "na oko". Ciasto powinno być luźne, ale takie by dało się nie za bardzo kleiło, wtedy nic z tego nie uformujesz.
3. Wyrób ciasto. Minimum 10 minut. Ugniataj je ruchami od siebie i do siebie. Zaobserwujesz jak zmienia się jego struktura. Wyrobienie ciasta drożdżowego jest absolutnie konieczne.
4. Zostaw ciasto na 1,5 godziny, przykryte zwilżoną ściereczką. Najlepiej w ciepłym miejscu.

Ciasteczka z kocimiętką

kocimiętka
6 łyżek oliwy

Rozwałkować wyrośnięte ciasto na prostokąt, podsypując mąką by nie przywarło do stolnicy.
Posyp liśćmi kocimiętki, polej oliwą.
Zacznij rolować dłuższą krawędź by powstał rulonik.
Krój wzdłuż. Lekko sklej na dole.
Piecz w  220 stopniach aż będą miały piękny kolor :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz