środa, 30 lipca 2014

Grillowana kukurydza

Viva Mexico!
Pyszna meksykańska kolacja!
Grillowana kukurydza w masełku czosnkowym :)
Pychotka...
Do tego proponuję frytki, ketchup i fasolkę w sosie pomidorowym

Składniki:

4 kolby kukurydzy
4 łyżki masła
3 ząbki czosnku posiekane
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta oregano i bazylii lub majeranku
sól

Przygotowanie:

Obierz kukurydzę. Przekrój na pół, gotuj 15 minut. 
Resztę składników zmieszaj ze sobą.
Wysmaruj kukurydzę tak powstałym masłem.
Zawiń w folię aluminiową,  grilluj na grillu lub w piekarniku przez 20 minut.

Smacznego!


poniedziałek, 28 lipca 2014

Kokosowe Naleśniki



Uwielbiam kokosy! To dla mnie smak moich marzeń o dalekich podróżach i egzotycznych wyspach.
Lubię też w leniwe dni zrobić ciekawe a szybkie naleśniki.
Uwielbiam ich chrupiące brzegi... A na śniadanie są po prostu cudowne.
A jak kawa do nich pasuje. Oh!
Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Składniki:

Na naleśniki:

2 szklanki mąki
3 jajka
2 szklanki mleka
woda najlepiej gazowana
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli
i moje sekretne składniki: cynamon i kardamon

Wsypać wszystko poza wodą i 0,5 szklanki mleka do miski. Wymieszać trzepaczką. Dodać mleko i tyle wody ile będzie potrzeba. Kiedy robi się ciasto w ten sposób (rozcieńcza bardzo gęste) nie powstają grudki - przydatna wiedza ze szkoły kucharskiej :)

Na farsz:

Serki z biedronki kokosowe
lub serek kokosowy
nata de coco
dżem truskawkowy
sos czekoladowy

Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni teflonowej, bez użycia tłuszczu (poza tym w cieście).
Kiedy naleśnik jest gotowy do przewrócenia odchodzi bardzo łatwo, więc nie stresujcie się :)
Najlepsze są świeże.
Pozdrawiam

niedziela, 27 lipca 2014

Mrożony Jogurt

Pyszny i lekki deser o niskiej zawartości cukru!
Idealny na upalne dni i sezon owocowy!
Miła odmiana od kupnych lodów, których skład przeraża coraz bardziej ;)
Można przygotować nieskończenie wiele wariacji tego deseru.
Można do części jogurtu dodać kakao, wiórki czekolady lub wymieszać z bakaliami,
polewać sosami i musami, podawać z owocami, dodać mus do jogurtu itp. itp.

Składniki:
2 opakowania jogurtu greckiego
2-5 łyżek rozpuszczonego miodu

Przygotowanie:
Jogurt ubić z miodem (opcjonalnie z kakao lub bakaliami lub czymkolwiek innym).
Około 10 minut na wysokich obrotach. Jogurt powinien być mocno schłodzony.
Przełożyć do foremki. 
Włożyć do zamrażalnika, mieszać kilkakrotnie co jakiś czas.
Przed spożyciem pozostaw na około kwadrans w ciepłym miejscu, żeby jogurt trochę rozmarzł.
Ozdobić owocami (np. musem truskawkowym i posiekanymi truskawkami)
i gotowe, Smacznego!



A to cudowne mieczyki :)

wtorek, 22 lipca 2014

Pakora


Uwielbiam pakorę! To indyjskie danie na szybko, czyli warzywa w cieście przypominającym konsystencją naleśnikowe. Bazą potrawy jest mąka besan - z ciecierzycy, dzięki niej jest taka chrupiąca oraz przeróżne warzywka. Do potrawy podaje się chutney o dowolnym smaku (pomidorowy, czosnkowy, tamaryndowy, kokosowy, miętowy, jogurtowy itp.). Ja zrobiłam do pakory także ryż i curry z kalafiorem, cebulą, groszkiem i prażonymi orzechami nerkowca :)

Składniki:

Pokrojone warzywa
(ja użyłam kalafiora, szpinaku, ziemniaków, papryki, marchewki, fasolki szparagowej, cukinii)

około 250 g mąki besan
woda
sól
posiekana chilli, 1/4 cebuli
sezam, kolendra liście

Wykonanie:

Składniki na ciasto wsypać do miski.  Wymieszać dokładnie trzepaczką do jajek, tak żeby ciasto było na tyle gęste by trzymało się warzyw. Rozgrzać olej (około 2 cm głębokości). Smażyć aż nabierze złoto brązowego koloru.
Smacznego!
Proponuję podawać z chutney'em (indyjskim sosem :)


sobota, 19 lipca 2014

Bułki owsiane

Mmmmm! Zdrowe pełnoziarniste bułeczki z dodatkiem płatków owsianych!
Chrupiące i mięciutkie w środku!
Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów:
www.mojewypieki.com

Składniki:
na 8 bułek

1/2 szklanki płatków owsianych
2 płaskie łyżki miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
1 szklanka wrzątku

14 g drożdży świeżych
3 łyżki wody
3 łyżki siemienia lnianego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:

Składniki z pierwszej części zalać wrzątkiem, by płatki owsiane nasiąkły. Gdy przestygną (będą ciepłe, lecz nie parzące by nie zabić drożdży) dodać drożdże wymieszać. Pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Przełożyć na tacę lub stolnicę, wyrobić. Oprószyć mąką, przełożyć do miski, przykryć mokrą szmatką, pozostawić na 1 -1,5 h. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 kawałków, ukształtować rękami w kształt podłużny lub okrągły. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie można posmarować bułki roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i solą i posypać płatkami owsianymi lub nie smarować, wtedy wyjdzie wersja bardziej rustykalna :)
Piec w 220 stopniach do momentu aż ładnie się przyrumienią. Studzić w piekarniku.
Smacznego!







czwartek, 17 lipca 2014

Arabskie pierożki nadziewane hummusem z potrawką z kuskusu




Intrygują mnie przepisy z każdego zakątka świata :)
Parę miesięcy temu postanowiłam wypróbować ten przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=h1m6RNIJVMM
Co prawda trochę go zmodyfikowałam ponieważ nadzienie serowe zastąpiłam hummusem, ale myślę, że w obu wersjach jest pyszne!
Pierożki wychodzą cudowne! Bardzo chrupiące i obłędnie pachnące!
Bardzo podoba mi się pomysł na ciasto jogurtowo drożdżowe :)
Cudo!
Do tego zrobiłam potrawkę z duszonych warzyw i kuskus oraz sos miętowo imbirowy.

Składniki:
(na około 10-12 dużych pierożków)

2 szklanki mąki
1/2 szklanka jogurtu
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży
1 jajko

+sezam do posypania
+oliwa
+hummus
(ugotowana zmiksowana ciecierzyca z prażonym sezamem,
oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, natką i odrobinką wody)

Na sos miętowy:

3/4 szklanki jogurtu
kilka listków mięty
1 cm kawałek imbiru
kminek, sól, pieprz

Na marokańską potrawkę warzywną:

1 szklanka kuskusu

1 mała cebula
1/3 cukinii
2 garści bobu
4 daktyle
2 marchewki
odrobina kapusty 
1 pomidor
kiełki ciecierzycy (nadają orzechowy smak)
lub gotowana ciecierzyca
natka pietruszki, tymianek, sól, chilli, papryka słodka, szafran lub kurkuma

Przygotowanie:

Pierożki:
Do miski nasypać mąkę. Zrobić kopczyk na środku, wkruszyć do niego drożdże i cukier, zalać małą ilością ciepłego mleka. Zostawić na 10 minut. Po tym czasie dodać inne składniki, wymieszać delikatnie widelcem, wyrobić na stolnicy. Pozostawić w misce przykrytej wilgotną ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 h. Po tym czasie podzielić ciasto na kulki wielkości mandarynki, rozwałkowywać podsypując mąka.
Nadziewać kopiastą łyżką hummusu. Brzegi docisnąć dwukrotnie widelcem. Posmarować dokładnie oliwą z obu stron. Posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni aż nabiorą złoto brązowego koloru.
Jeśli zostanie wam ciasto możecie upiec też mały bochenek chleba z hummusem.
Zdjęcie:


Sos miętowo imbirowy

Posiekać imbir, miętę, dodać sól, kminek, pieprz, jogurt grecki, wymieszać.

Na marokańską potrawkę warzywną:

Kuskus namoczyć jakieś 3 minuty w zimnej wodzie. Warzywa umyć i posiekać. Rozgrzać oliwę. Podsmażyć kiełki i cebulę.Po chwili dodać resztę warzyw (oprócz pomidorów), zalać 1 szklanką wody. W garnku z warzywami ustawić durszlak przełożyć do niego kuskus, przykryć przykrywką. Dusić. Pod koniec dodać zioła i pomidory. I smacznego!!!!

środa, 16 lipca 2014

Makaron penne z sosem kurkowym



Pychotka! Zapach tej potrawy przeniesie was prosto do lasu :)
Jedno z moich ulubionych wakacyjnych dań. Choć najchętniej miałabym lato i wakacje przez całe życie.
Makarony są takie fajne. Proste, smaczne, a pomysły na nie nigdy się nie kończą.
Do sosów według mnie najlepsza jest mała ilość śmietanki 30% ponieważ nie ścina się jak chudsze śmietany.
Zapraszam do przetestowania tego przepisu!

Składniczki:
(na 2 porcje)

Makaron penne

Sos:
200g kurek
1/3 cebuli
1/4 śmietany 30% w temperaturze pokojowej
sól, pieprz, vegeta
oliwa, masło
nataka pietruszki
1 łyżeczka mąki
3 łyżki wody

Przygotowanie:

Makaronik ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kurki dokładnie umyć. Ja robię to przez 2-3 krotne nalanie wody do miski z kurkami i delikatne mieszanie by opadły igły i piasek. Nie szkodzi, że "grzyby namokną" to w końcu sos ;)
Cebulkę drobno pokroić. Rozgrzać masło i oliwę. Podsmażyć cebulkę. Dodać kurki. Zaczną wypuszczać sok. Dusić pod przykryciem kilka minut aż zmiękną. Do szklanki dać mąkę. Wmieszać z śmietanką, zimną wodą i kilkoma łyżkami gorącej wody z kurek. Wlać. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotowe!
Posypać natką pietruszki i pożreć! Idealnie pasuje do tego sałata w sosie vinegar.

środa, 9 lipca 2014

Placuszki kefirowe z jagodami



Są słodkie i pachną świeżymi owocami. Doskonałe na lekki letni obiad lub podwieczorek.
A najbardziej smakują do "Gry o tron"!
Przepis jest prosty, a placki zawsze się udają  :)
Polecam do sprawdzenia

Składniki na około 12 placków:
1,5 szklanki maki
1 szklanka kefiru, jogurtu greckiego lub zsiadłego mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka roztopionego miodu
2 łyżki oleju
1 lub 3/4 szklanki jagód
(lub innych owoców sezonowych)

Wykonanie:
Wsypać wszystkie, poza jagodami składniki do miski. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody, lekko wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu lub z tłuszczem na zwykłej (obie wersje są pycha pych). Kłaść po 2 łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię, odwrócić gdy się ze złocą, nie przypalić! Podawać na ciepło z jogurtem, dżemem lub sosem jagodowym, miodem, cukrem pudrem, jagodami i z czym chcecie :)


Słodkie jagodowe lato

czwartek, 3 lipca 2014

Spaghetti z warzywami


                                                

Składniki:

1/2 bakłażana
1/3 cukini
1 cebula
1 papryka
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania pasaty pomidorowej
8 pomidorków koktajlowych lub daktylowych
oliwki
bazylia
ostra papryka
oliwa
sól pieprz
zioła włoskie
spaghetti
mozzarella lub parmezan

Wykonanie:

Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Bakłażan nasolić, obrać ze skórki pokroić w paski, tak jak cukinię i paprykę. Czosnek drobno posiekać. Oliwki przekroić na dwie części. Pomidorki pokroić na 3-4 części.
Rozgrzać oliwę. Podsmażyć lekko cebulę, dodać cukinię, bakłażan, paprykę. Gdy już nabiorą koloru i zmiękną dodać zioła, czosnek, pomidorki, pasatę, oliwki. Dusić jeszcze 3-5 minut. Spaghetti ugotować we wrzątku. Wymieszać makaron z sosem, posypać startym serem :)


środa, 2 lipca 2014

Mango Lassi

Mango Lassi



Mango Lassi to mój ulubiony Indyjski koktajl. Najbardziej lubię  pić go w upalne dni, czasem robię go na lekkie śniadanie zamiast chleba.

W klasycznej wersji Mango Lassi nie ma bananów, jednak ja wolę dodać je ponieważ dodają fajnego smaku.

Bardzo polecam!

Składniki:

Mango

2 banany

200g jogurtu

100 ml mleka

4 łyżki cukru

cynamon, kardamon

Wykonianie:

Zmiksowac blenderem wszystkie składniki, do momentu aż się połączą. 
Podawać schłodzone, opcjonalnie z lodem. Udekorowac mango i cynamonem :)


Wspaniała piosenka z jednogo z najbardziej znanych Bollywodzkich filmów "Kabhi Khushi Kabhi Gham", czyli "Czasem słońce czasem deszcz".
Idelane do Mango Lassi!

Yaha ānanda lēṁ!



Fasola po grecku

Fasola po grecku



Tę pyszną potrawę po raz pierwszy jadłam w restauracji na wyspie Thassos.

Przepiękne widoki morza śródziemnego zostały w mojej głowie na długo, a smak Gigant Beans 

prześladował mnie po nocach. To aromatyczne i zdrowe danie serwuje się zwykle jako przystawkę, jednak 

ja najbardziej lubię pałaszować ją z pieczywem czosnkowym :)


Składniki:

Fasola suszona (im większa tym lepsza)

2 opakowania pomidorów z puszki lub 800g świeżych (słodkich)

3 ząbki czosnku (posiekane)

natka pietruszki, bazylia, przyprawa grecka

papryka ostra, papryka słodka, pieprz, majeranek, oregano, sól

oliwa

1 cebula

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć przez noc. Ugotować do miękkości. Cebulę posiekać drobno. Rozgrzać oliwę. Usmażyć. 

Dodać pomidory i zioła, wymieszać. 

Dusić fasolę przez około 30 minut pod przykryciem, aby wchłonęła część sosu i przyjęła aromaty ziół. 

Bon Appétit!



Kruche babeczki owocowe




Wspaniałe połączenie chrupiącego spodu z kremem budyniowym i słodkimi owocami!

Idealne na letni piknik nad rzeką lub jeziorem :)

Z przepisu wychodzi około 20 sztuk bombowych babeczek



Składniki:

na bombowe babeczki:   
                                                                                          
1,5 szklanki mąki tortowej lub krupczatki             

3 łyżki cukru pudru                                                                                       

1 łyżka płynnego miodu                                                                  
 
150g zimnego masła     
                                                                                       
1 łyżeczka zimnego jogurtu              
                                                              
 na krem: 

          200g - 100g masła 

 1/2 litra mleka

 3 płaskie łyżki skrobi   
 2-4 żółtka

8 łyżek cukru laska wanilii



Owoce: np. truskawki, winogrona, morele, daktyle, poziomki

1 opakowanie galaretki agarowej lub karagenowej


Wykonanie arcydzieła:

Składniki na babeczki (spód) zagnieść szybko lecz dokładnie. Wstawić do lodówki na 30 minut, żeby ciasto się nie lepiło do rąk. Po tym czasie oblepić cienko ciastem formy do babeczek. Piec w 180 stopniach, aż napiorą złotobrązowego koloru (nie spalić :))
Gdy wystygną wyjąć z foremek.
Teraz czas na krem budyniowy.. Z 1/2 litra mleka odebrać 1 szklankę. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią (z wanilii wyjąć pestki, wrzucić do gara razem ze strączkiem). Szklankę mleka połączyć trzepaczką z żółtkami i skrobią. Gdy mleko zacznie wrzeć wlać masę żółtkową. Mieszać. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Wrzucić posiekane w kostkę masło. Mieszać do rozpuszczenia.
Wlać ciepły budyń na spody, ozdobić owocami. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, polać nią owoce by lśniły się magicznie.

Smacznego!


Muffiny jagodowe

Muffiny Jagodowe

Dzisiaj przepis na smakowite muffinki z jagodami i białą czekoladą. 

Sezon na jagody właśnie się zaczyna, a nie ma nic lepszego niż świeże owoce!

Połączenie jagód i czekolady smakuje wyśmienicie, a babeczki są proste i szybkie w przygotowaniu!

Zapraszam do wypróbowania leśnego przepisu :)

Składniki:

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju

1 jajko

1 białko

1 szklanka mleka

1 szklanka jagód

 + na polewę: biała czekolada, 2 łyżki mleka, 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. W innym naczyniu wymieszać jajka, olej, mleko.

 Wlać mokre składniki do suchych. Wymieszać. Dodać jagody, lekko przemieszać. Wysmarować 

formę do muffin masłem. Wlać ciasto prawie do końca wysokości formy. Piec w 180 stopniach

 przez około 20 minut, aż nabiorą koloru. 

Rozpuścić czekoladę w garnku, postawionym na drugim garnku z wodą. Dodać mleko i masło.

Zimne muffinki wyjąć z formy nożem. Polać muffinki czekoladą.

Smacznego!

Słodkie jagodowe lato